Buurtvoorzitter Arthur Elias luidt de financiële noodklok. (Foto: Chris de Waard)

Buurtvereniging Maredorp-de Camp slaakt 'financiële noodkreet'

Als de gemeente Leiden niet met een hoger subsidiebedrag over de brug komt, dan dreigen bezuinigingen die ten koste gaan van de sociale cohesie in Maredorp-de Camp. Dat schrijft voorzitter Arthur Elias van de buurtvereniging in een ‘financiële noodkreet’ aan wethouder Abdelhaq Jermoumi.

Buurtvereniging Maredorp-de Camp stuurt alle bewoners en ondernemers in de wijk, die globaal ligt tussen de Oude Vest en de Haarlemmerstraat, van de Turfmarkt tot het Havenplein, ieder kwartaal het wijkblad de Marepost en organiseert daarnaast twee keer per jaar een buurtborrel. Daarnaast behartigt het bestuur van de vereniging de belangen van bewoners en ondernemers richting de gemeente.

Drukkosten
Voor de uitvoering van die taak ontvangt de vereniging contributie van de leden, inkomsten uit advertenties in de wijkkrant en subsidie van de gemeente. Die subsidie is echter al bijna tien jaar hetzelfde terwijl de prijzen wel flink zijn gestegen. Vooral de drukkosten van de buurtkrant rijzen de pan uit. Van de circa 3.300 euro die de vereniging jaarlijks aan subsidie ontvangt, kan de wijkkrant volgens Elias niet meer eens per kwartaal worden gemaakt en verspreid.

Inflatie
“Dit zouden wij des te meer betreuren, omdat de verschijning daarvan om dezelfde financiële redenen al teruggebracht is van vijf naar viermaal per jaar”, schrijft Elias. “Ook zouden wij mogelijk op andere buurtevenementen moeten bezuinigen. Een en ander zou zeker ten koste gaan van de sociale cohesie in de buurt.” De subsidie van de wijkvereniging is de afgelopen jaren niet geïndexeerd. Elias zocht uit dat de inflatie sinds 2015 volgens het CBS 27 procent bedroeg.

Geïndexeerd
Inmiddels is de buurtvereniging erachter gekomen dat andere belangenorganisaties niet alleen hogere subsidiebedragen krijgen, maar ook dat deze wordt geïndexeerd. “Het lijkt mij daarom niet alleen redelijk, maar ook wenselijk dat ook indexering plaatsvindt ten aanzien van de buurtverenigingen die met hun inzet de leefbaarheid en de levendigheid en de sociale cohesie in de stad trachten te bevorderen”, besluit de buurtvoorzitter zijn noodkreet.

Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×