Journalist Lieuwe van Slooten (links) leidde het debat in goede banen. (Foto's: Voorschotense Krant)

Jongerendebat in Voorschoten: 'Bang om geen betaalbare woning te kunnen vinden'

Voorschotense jongeren verwachten niet dat ze in het dorp, waar ze geboren en getogen zijn, kunnen blijven wonen. Een grote meerderheid denkt dat het niet meer te betalen is. “En dat is de schuld van de VVD”, zei Debbie van Dijk van de SP. “Die heeft de huisjesmelkers toegelaten.” VVD’er Berend Aptroot was het daar niet mee eens. “Woningbouw is een markt geworden, als we meer huizen bouwen, dalen de prijzen vanzelf.”

Het was een van de discussies waarbij het er stevig aan toe ging bij het ‘Verkiezingsdebat met een biertje‘ dat werd georganiseerd door de Voorschotense Krant en het Wapen van Voorschoten. Over bouwen ten koste van groen was iedereen het wel eens: “Als het niet anders kan, dan moet het maar. BBB-kandidaat Petra van de Wereld opperde nog de mogelijkheid om boeren de kans te bieden om op het eigen erf een woning te bouwen. “Dan heb je er zo 50.000 huizen bij.”

De zes deelnemende partijen discussieerden onder leiding van journalist Lieuwe van Slooten over vier onderwerpen: wonen, klimaat, asielcrisis en bestaanszekerheid. De jongerenraad presenteerde tijdens het debat ook de resultaten van de peiling onder ruim 120 Voorschotense jongeren. Sander Douw en Stan Perel voerden de peiling uit.

Minimumloon
Moet het minimumloon omhoog? “Ja”, zeggen enkele partijen. Anne-Lise Olsthoorn van D66 – ze verving de zieke Dorien Blommers – is een van de voorstanders. “En schaf de toeslagen af. Veel te lastig.” Rembrandt Rowaan van GroenLinks-PvdA is ook voor en wil dat betalen door een miljonairsbelasting te heffen. Liesbeth van der Heide van het CDA vindt dat onzin. “Je kunt beter de belastingen verlagen zodat mensen meer overhouden.”

Over de asielcrisis waren de meningen verdeeld. “Nederland moet niet op slot, maar de deur moet wel op een kier”, vond de VVD. “We hebben geen asielcrisis, maar een opvangcrisis”, vond het CDA. Alle partijen waren het er wel over eens dat er sneller een uitspraak over een verblijfsvergunning moet komen. Ook mag best kritisch worden gekeken naar de redenen van asielzoekers om hier naartoe te komen.

Deadline van 2030
Over het klimaat deed Rembrandt Rowaan van GroenLinks-PvdA nog een opmerkelijke uitspraak: “De deadline van 2030 is niet meer heilig voor mijn partij maar de CO2-uitstoot moet wel zo snel mogelijk teruggedrongen worden. Er liggen enorme kansen voor de boeren, daar moeten we mee aan de slag.” Zijn collega van BBB vond juist dat er helemaal geen stikstofcrisis is. “Die hebben we zelf gecreĆ«erd, in de landen om ons heen is ook geen crisis.” Alle partijen vonden verder dat biologische boeren ondersteund moeten worden.

Niet alleen de politici debatteerden, ook uit de zaal kwamen vragen. Soms ook best lastige. Er ontstond vooral de nodige discussie over het minimumloon dat aan de AOW is gekoppeld. Ook over het thema wonen kwamen kritische vragen.

Geld
In de slotronde mochten alle partijen aangeven waar ze als eerste geld aan zouden willen uitgeven. “Het aantal kinderen dat in armoede leeft drastisch verminderen”, zei de SP. “Veiligheid aanpakken, ondermijning en al die explosies”, vond het CDA. De VVD wil zorgen voor meer woningen. GroenLinks-PvdA kiest voor de energietransitie en BBB gaat voor de ouderenzorg. “Hoe gaan we ervoor zorgen dat die betaalbaar blijft?” En D66 kiest hier vol overtuiging voor het onderwijs.

Politiek Voorschoten


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×