In Leiden worden 61 stembureaus ingericht. (Video: Robbert van Cleef)

Leiden bereidt zich voor op verkiezingen: 13 extra stemlokalen

De verkiezingen zijn aanstaande woensdag, en dat betekent dat ook de stembureaus in alle gemeenten in orde gemaakt moeten worden. In Leiden moeten er bijvoorbeeld 61 stembureaus ingericht worden. Dat gebeurt allemaal vanuit één centraal opslagpunt waar alle stemhokjes, potloden en stembusstampers bewaard worden.

In een loods op industrieterrein De Waard staan alle zaken die nodig zijn voor het houden van verkiezingen bij elkaar. Vanuit de gemeente coördineert het Team Verkiezingen de Leidse stembusgang samen met een aantal vrijwilligers. “Het is een belangrijke taak”, zegt Menno Geltink van het Team Verkiezingen. “En het is ook iedere keer wel spannend want je weet dat een klein foutje best grote gevolgen kan hebben.”

De verwachting is dat de opkomst hoog zal zijn en daarom worden er nu dertien stemlokalen meer ingericht dan bij de laatste Provinciale Staten verkiezingen. “Je merkt het al in het land, want er is veel aandacht voor deze verkiezingen”, legt Geltink uit. “Wij merken bijvoorbeeld dat het aantal vervangende stempassen dat aangevraagd wordt een stuk hoger is. En dat geldt ook voor kiezerspassen waarmee je in een andere gemeente kan stemmen of iemand een volmacht kan geven.”

Minerva
Leiden heeft ook twee plekken waar nog nooit gestemd kon worden aangewezen als stemlokaal. “Dat kan nu ook bij Minerva in de Breestraat en bij de Leidse Hogeschool op het Bio Science Park”, weet Geltink. “We willen daar ook zijn in verband met de verwachte drukte en we hopen dan ook stembureaus daar in de buurt wat te ontlasten.”

Leiden Politiek Tweede Kamerverkiezingen 2023

Meer in dossier Tweede Kamerverkiezingen 2023

Meer in dossier Tweede Kamerverkiezingen 2023


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×