Leiden zoekt een nieuwe burgemeester
Leiden zoekt een nieuwe burgemeester. (Beeld: gemeente Leiden)

Leidenaren mogen meedenken over nieuwe burgemeester

Inwoners, organisaties en instellingen mogen meedenken over een nieuwe Leidse burgemeester. Deze moet in september 2024 interim-burgemeester Peter van der Velden opvolgen. De stad krijgt tot en met 10 december de mogelijkheid een vragenlijst in te vullen.

Tussen 20 november en 10 december kunnen alle inwoners van Leiden een korte vragenlijst in te vullen. De vragenlijst is ontwikkeld door onderzoeksbureau Citisens en bestaat uit tien stellingen, een meerkeuzevraag en twee open vragen. De vragenlijst wordt onder meer aangeboden via Doe mee, het participatieplatform van de gemeente, de website van de gemeenteraad, een aantal locaties in de stad en de Stadskrant. De vragenlijst wordt in het Nederlands en het Engels aangeboden.

Voor organisaties en instellingen is een aparte vragenlijst ontwikkeld die ook tussen 20 november en 10 december ingevuld kan worden. De vragenlijst wordt breed verspreid en is ook beschikbaar via mijnburgemeesterleiden.nl.

Profielschets
Het vinden van een nieuwe burgemeester is de verantwoordelijkheid van de gemeenteraad en de commissaris van de Koning. De vertrouwenscommissie van de gemeenteraad voert een aantal persoonlijke gesprekken met organisaties en personen die regelmatig met de burgemeester samenwerken. Denk hierbij aan organisaties op het terrein van veiligheid en handhaving zoals de politie, de brandweer en het openbaar ministerie. Daarnaast spreekt de commissie met onderwijsinstellingen, de gemeentelijke samenwerkingsorganisaties in de regio en medewerkers van de gemeente met wie de burgemeester veel samenwerkt.

Alle input wordt door de vertrouwenscommissie geanalyseerd en gebruikt om in het nieuwe jaar de profielschets te schrijven. De profielschets is de basis voor de sollicitatieprocedure. De profielschets wordt op 7 maart 2024 in een openbare gemeenteraadsvergadering vastgesteld. De vertrouwenscommissie hoopt in juli 2024 de voordracht voor een nieuwe burgemeester voor te leggen aan de raad. In september is de beëdiging van de nieuwe burgemeester gepland.

 

 

Advertentie

Leiden Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×