Wereldwijd wordt jaarlijks het vlees van achttien miljard dieren verspild, dat is een zesde van de vleesproductie. Het terugdringen van deze verspilling voorkomt dierenleed maar draagt ook bij aan de strijd tegen klimaatverandering. Tot deze conclusie komen onderzoekers van de Universiteit Leiden.
Gerard Breeman, Juliane Klaura en Laura Scherer onderzochten de wereldwijde vleesproductie en de consumptie van het vlees van kippen, kalkoenen, varkens, schapen, geiten en runderen. De verspilling komt in ontwikkelingslanden meestal doordat vee bezwijkt aan ziektes en door bederf tijdens opslag en transport. In geïndustrialiseerde landen zit de verspilling aan de consumptiekant, zo zeggen de onderzoekers van de Universiteit Leiden.
“Supermarkten leggen te grote voorraden aan, restaurants serveren te grote porties en huishoudens gooien restjes weg. De Verenigde Staten scoren op dat punt bijzonder slecht, net als Zuid-Afrika en Brazilië”, aldus de onderzoekers. “In India daarentegen verspilt de gemiddelde persoon slechts weinig vlees. Gedragsverandering kan het verschil maken.”
Broeikasgas
Zij wijzen erop dat de vleesproductie verantwoordelijk is voor een groot deel van de uitstoot van broeikasgassen. Rundvlees is daarbij de grootste vervuiler. Reductie van de verspilling van vlees kan bijdragen aan een aanzienlijke vermindering van die uitstoot.
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907