Een leerling van het Bonaventura College brengt haar stem uit. (Video: Robbert Beurse en Jelle Broekstra)

Leerlingen Bonaventura College stemmen verdeeld: D66 en PVV het grootst

De politieke voorkeuren zijn heel divers bij de scholieren van het Bonaventura College. Zowel D66 van Rob Jetten als de PVV van Geert Wilders kregen maandag het grootste deel van de stemmen tijdens de speciale verkiezingen die de school organiseerde. De fractievoorzitter van de lokale politieke partij Studenten voor Leiden, Mitchell Wiegand Bruss, verzorgde het startsein van de schoolverkiezingen.

De hele dag konden leerlingen in de kantine van de school stemmen op de partij van hun keuze. D66 en PVV blijken het grootst. De democraten kunnen rekenen op 20 procent van de stemmen, de PVV volgt met 18 procent. “Van de 499 leerlingen hebben er 374 een stem uitgebracht. Een enorme opkomst waar we trots op zijn”, vertelt docent maatschappijleer Yvonne Kerkvliet die de verkiezing organiseerde.

Verschil
Wiegand Bruss riep de leerlingen die 18 jaar of ouder zijn op om vooral ook woensdag te stemmen tijdens de ‘echte’ Tweede Kamerverkiezingen. “Het is zo belangrijk om te gaan stemmen. Slechts veertig procent van de jongeren maakt gebruik van hun stemrecht. Met andere woorden: een groot deel komt niet opdagen bij de verkiezingen. Als ze dat wel zouden doen, maken zij het verschil”, zegt de SvL-voorman.


De top 10 uitslag van het Bonaventura College. (bron: Bonaventura College)

Landelijk
De Leidse uitslag telt ook mee bij de landelijke scholierenverkiezingen die stichting ProDemos organiseert. Scholen die zelf verkiezingen organiseren konden tussen 1 november en 21 november hun uitslag insturen. Op het Stedelijk Gymnasium gingen de leerlingen drie weken geleden naar de stembus. Daar werd de nieuwe partij PvdA-GroenLinks de grootste.

ProDemos heeft alle ingezonden stemmen tot een landelijke uitslag verwerkt. Als het landelijk aan middelbare scholieren en mbo-studenten ligt, dan zou de PVV de grootste partij worden bij de Tweede Kamerverkiezing, meldt ProDemos. De uitslag is te bekijken op www.scholierenverkiezingen.nl.

Voor deze 30ste editie bracht een recordaantal van 143.991 scholieren en studenten op 397 scholen hun stem uit. Voor de Tweede Kamerverkiezing van 2021 stemden 50.287 leerlingen en studenten. De PVV kan dit jaar rekenen op 15,9 procent van de stemmen, op de voet gevolgd door Forum voor Democratie met 13,3 procent stemmen. Op basis hiervan zou de PVV 25 zetels behalen en FvD 21 zetels. De VVD sluit de top drie met 10,8 procent van de stemmen, omgerekend 17 zetels. In 2021 was de VVD met 20,1 procent van de stemmen nog de grootste partij bij de Scholierenverkiezingen.

Nieuw Sociaal Contract is de grootste nieuwe binnenkomer met 2,8 procent van de stemmen. Als het aan de jongeren zou liggen zouden ook Nederland met een Plan (0,7 procent) en, traditiegetrouw, Piratenpartij – De Groenen (1,9 procent) de kiesdeler halen.

Leiden Maatschappij Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×