Een van de grote panden die al langere tijd leegstaat is beplakt met posters: Waarom woont hier niemand? (Foto: SP)

SP Leiden voert actie tegen 'asociale leegstand'

Asociaal. Zo noemt de Leidse afdeling van de SP de leegstand van panden in de Catharinasteeg in Leiden. Een van de grote panden die al langere tijd leegstaat, is daarom beplakt met posters met de vraag: Waarom woont hier niemand?

De partij eist een oplossing voor het grote probleem van leegstand, terwijl de woningnood ook in Leiden ongekend hoog is. Wachtlijsten voor een sociale huurwoning lopen op tot wel negen jaar. “In Leiden staan 1.300 panden leeg”, zegt duoraadslid Stefan Haas. “Dat is in totaal 142.200 vierkante meter ruimte zonder doel. Er werkt niemand en er woont niemand.”

“Er is een wooncrisis. In Nederland is inmiddels een tekort van meer dan 200.000 woningen en dat wordt de komende jaren alleen maar meer”, zegt Haas die heeft uitgerekend dat de leegstaande ruimte in Leiden goed is voor 2.700 woningen van een gemiddelde grootte. “In de provincie Zuid-Holland gaat het om meer dan zeven miljoen vierkante meter leegstand. Goed voor bijna 140.000 gemiddelde woningen.”

“Leegstand in zo’n grote wooncrisis is gewoon asociaal”, vindt Haas. De wooncrisis is volgens hem een politieke keuze. “Goed wonen is belangrijker dan hoge winsten van vastgoedbazen en buitenlandse beleggers.”

De SP-actie richt zich specifiek op de Catharinasteeg, omdat de gemeente Leiden daaraan in totaal 24 miljoen heeft uitgegeven. De nieuwste Leidse winkelsteeg, tussen de Aalmarkt en de Breestraat, werd enkele jaren geleden aangelegd om een kleiner en krachtiger ‘kernwinkelgebied’ te realiseren rond de Aalmarkt. Het idee is dat mensen van de Haarlemmerstraat via de Aalmarkt een rondje lopen. Dat winkelrondje kwam in plaats van de kilometer koopplezier waarmee de lange Haarlemmerstraat ooit adverteerde. “Maar na al die jaren is er nog steeds leegstand in de Catharinasteeg”, zegt Haas. “Ondanks de grote bedragen die zijn besteed aan onderzoeken en actieplannen.” Volgens de SP hadden die miljoenen aan belastinggeld veel beter in het bestrijden van de woningnood gestoken kunnen worden.

De SP wil langdurige leegstand onder meer tegengaan door het heffen van hogere belasting op leegstaande panden. Zelfs onteigenen moet volgens de Socialistische Partij tot de mogelijkheden behoren. Net als invoering van een woonplicht voor woningen.

Leiden Maatschappij Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×