Burgemeesters doen een rondje langs de stembureaus in hun gemeente. (Video: Brigit Disseldorp)

Burgemeesters bezoeken stembureaus op dag van de verkiezingen

Terwijl de gemiddelde inwoner uit de Leidse regio één stembureau bezoekt om te stemmen voor de Tweede Kamerverkiezingen, doen de burgemeesters in de regio een rondje langs veel stembureaus in hun gemeente.

Burgemeester Fred van Trigt ging dit jaar stemmen bij een bijzonder stemlokaal in de gemeente Zoeterwoude. Hij stemde bij het Muziekcentrum dat een ‘Prokkelbureau’ is. Bij dit stembureau is iemand met een (licht) verstandelijke beperking actief als stembureaulid, samen met een ander stembureaulid, het ‘maatje’. Samen zijn ze ‘Prokkelduo’. Dit keer mocht Vincent vanuit Swetterhage helpen bij het stembureau. Voordat hij ging stemmen had burgemeester Van Trigt nog een cadeautje voor Vincent. Hij kreeg een tegoedbon om met een paar vrienden of familieleden uit eten te gaan.

In Oegstgeest stemde burgemeester Emile Jaensch in het gemeentehuis. De burgemeester benadrukte het belang van een dag als vandaag: ”Veel inwoners maken zich zorgen over wonen, klimaat, migratie en de zorg. Daarvoor kun je vandaag je stem uitbrengen, en dat wordt geregeld in Den Haag. De Tweede Kamer, dat worden de vertegenwoordigers die deze thema’s de komende jaren gaan invullen. Dus het is heel belangrijk dat mensen vandaag gaan stemmen.”

Voor de nieuwe burgemeester van Leiderdorp, Tjarda Struik, is het een bijzondere week. Zaterdag mocht zij sinterklaas ontvangen en nu maakt zij voor het eerst de verkiezingen mee als burgemeester. In de ochtend ging ze per auto de stembureaus langs en in de middag op een duofiets van Fietsmaatjes nog eens langs de stembureaus. Stemmen werd voor haar gedaan door haar man in Zeist.

Deze dagen zijn in de gemeente Wassenaar 200 medewerkers en vrijwilligers hard aan het werk om de Tweede Kamerverkiezingen zo goed mogelijk te organiseren. Burgemeester Leendert de Lange en gemeentesecretaris Karin Handstede bezochten op de verkiezingsdag alle veertien stembureaus in Wassenaar. De dag begon bij het stembureau buurtcentrum Oostdorp.

Burgemeester De Lange: ”Gelukkig maken heel veel inwoners van ons mooie dorp gebruik van het stemrecht. Daarbij een speciaal welkom voor alle jongeren die voor het eerst mogen stemmen. Dit lijkt zo gewoon, maar als je de wereld rondkijkt is deze vrijheid niet overal vanzelfsprekend. Het is fijn dat wij ook dit keer wederom kunnen rekenen op al die vrijwilligers die helpen in de stembureaus en bij het tellen. Grijp uw kans en laat uw stem niet verloren gaan, want elke stem telt’.”

Leiderdorp Maatschappij Oegstgeest Wassenaar Zoeterwoude


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×