Bij de Hogeschool gingen vooral veel jongeren stemmen. (Foto: Robbert van Cleef)

Stemmen op de Leidse Hogeschool: ‘Ik schrok wel van de grootte van het stembiljet’

In Leiden kon je vandaag je stem uit brengen op twee nieuwe plekken in de stad: bij Minerva op de Breestraat en bij de Leidse Hogeschool op het Bio Science Park. Bij de Hogeschool gingen vooral veel jongeren stemmen en die gingen vooral voor de partijen aan de linkerzijde van het politieke spectrum.

In de loop van de ochtend is het meteen al aardig druk bij het nieuwe stembureau. Dat beaamt ook Menno Geltink van het Leidse Team Verkiezingen. “We verwachten sowieso een hoge opkomst en je ziet dat het hier ook al aardig doorloopt. We zijn heel blij dat de Hogeschool ons van dit stemlokaal heeft voorzien.”

Problemen
Problemen rond de verkiezingen zijn er niet of nauwelijks weet Geltink. “Alleen bij een stembureau in de Merenwijk was het vanochtend zo druk dat kiezers een paar minuten op nieuwe stembiljetten moesten wachten.”

Er melden zich vooral studenten bij het stembureau van de Hogeschool. En die zijn er bij binnenkomst nog lang niet allemaal even zeker van op wie ze gaan stemmen.

Stembiljet
Voor het stemlokaal hangt een stembiljet dat regelmatig door groepjes studenten wordt geraadpleegd. “Ik schrok wel van de grootte van dat stembiljet”, zegt een studente die voor het eerst mag stemmen. “Ik denk dat het de Partij voor de Dieren wordt”, zegt ze voorzichtig.

Een andere studente heeft net op Volt gestemd. “Ik vind het heel lastig en ik heb lang getwijfeld”, zegt ze. “Ik ben er niet 100 procent van overtuigd, maar het leek me toch de beste optie.”

Een ouder echtpaar dat ieder jaar trouw stemt, gaat ook voor links. “Ik heb vaak PvdA gestemd, en ik wil nu dat GroenLinks-PvdA de grootste wordt. Want ik wil niet dat die andere de grootste wordt. En dan weet u wel wie ik bedoel.”

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×