(Afbeelding: Gemeente Leiden)

Leiden slaagt steeds beter in halen woningbouwopgave

Vorig jaar werden in Leiden voor het eerst duizend woningen bijgebouwd en ook dit jaar lukt het om zo’n hoog aantal nieuwe huizen te bouwen. “Het is het voor eerst dat we deze hoge aantallen halen”, zegt bouwwethouder Julius Terpstra in een uitgebreid gesprek met Sleutelstad over de Leidse woningbouwopgave. Die is fors. Tot 2030 moeten er 8.800 woningen bijgekomen zijn om de ellenlange wachtlijsten weg te werken. Wie in Leiden een sociale huurwoning zoekt, moet daarvoor inmiddels acht tot negen jaar ingeschreven staan.

Bouwwethouder Julius Terpstra over de bouwprojecten die in Leiden momenteel worden gerealiseerd of in de pijplijn zitten.

Een van die projecten is het voormalige kantoor van Jacobs aan de Plesmanlaan 100. Als alles meezit, kan de transformatie van het enorme gebouw over ongeveer een jaar van start gaan. Het kantoorgebouw aan de kant van de Plesmanlaan wordt ‘opgetopt’. Dat betekent dat er etages worden toegevoegd, waardoor de hoogte van het gebouw toeneemt van 30 naar 45 meter. In de kantoorkolos komen 420 woningen met op de begane grond ruimte voor horeca en voorzieningen. Onder het gebouw is plek voor 180 auto’s. Die zijn bestemd voor bezoekers van de toekomstige bewoners en deels voor de bewoners zelf.

Het college van burgemeester en wethouders heeft het voorstel om het bestemmingsplan voor de Plesmanlaan 100 vast te stellen naar de gemeenteraad gestuurd. Ook is een voorstel over het ontwerp van de openbare ruimte rond de aangrenzende Verbeekstraat naar de raad gestuurd. De Verbeekstraat wordt de ontsluitingsweg  voor de toekomstige bewoners. Veel steen en asfalt wordt er de komende jaren vervangen door groen.

Leiden Maatschappij Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×