herdenkingskrans voor Nino op de plek waar hij overleed
Een verkeersbord van bloemen als stil protest. (Foto: Robbert Beurse)

Rechtszaak over dodelijk ongeluk van 12-jarige Nino uitgesteld

De rechtszaak tegen de vrachtwagenchauffeur die de 12-jarige Nino uit Leiderdorp doodreed, is dinsdag geschorst. Dat gebeurde nadat de advocaat van de chauffeur de rechtbank wraakte. De verdediging deed een herhaald verzoek om twee getuigen te horen. De rechtbank wees dat verzoek voor de tweede keer af. Dat vond de verdediging vooringenomen, en daarom werd de rechtbank gewraakt.

De zaak draait om een ongeluk dat gebeurde eerder dit jaar, op 10 maart, op de kruising van de Touwbaan en de Rietschans in Leiderdorp. Nino stond te wachten tot hij kon oversteken toen hij werd aangereden en dertig meter meegesleurd door een vrachtwagen. Hij overleed ter plaatse. Extra wrang is dat zijn moeder meermaals bij de gemeente aan de bel had getrokken over de gevaarlijke situatie voor fietsers op die plek.

Nino’s dood leidde tot acties vanuit de bevolking en maatregelen door de gemeente, die volgens de bewoners veel te laat kwamen. Ook zij waarschuwden al jaren voor de verkeerssituatie op de Rietschans. Uiteindelijk blijkt ook uit onderzoek dat de weg destijds niet voldeed aan de veiligheidseisen.

Getuigen
Dinsdag diende de rechtszaak tegen de chauffeur van de vrachtwagen. De advocaat van de chauffeur begon met een verzoek om twee getuigen te verhoren. De verdediging wilde de toenmalige verkeerswethouder van Leiderdorp verhoren, en een verkeersdeskundige, omdat die iets moeten zeggen over de situatie op het kruispunt.
De verdediging stelt, in navolging van Nino’s moeder, dat al jaren bekend was dat de kruising gevaarlijk was en dat de gemeente er toch nooit wat aan heeft gedaan. Volgens de raadsman is de gemeente daarmee op zijn minst medeschuldig aan het ongeluk.

Wraking
Maar de rechtbank had in een eerdere zitting op 5 oktober al bepaald dat het verzoek om die getuigen te verhoren niet werd ingewilligd, en nu de advocaat het verzoek weer deed, wees de rechtbank dat opnieuw af. Daarom vindt de advocaat dat de rechtbank de schijn van vooringenomenheid had gewekt en wraakte hij de rechters.

De wrakingskamer van de rechtbank moet nu beslissen of de zaak met nieuwe rechters wordt voortgezet of dat de huidige rechtbank toch verder kan. Wanneer dat gaat gebeuren en wanneer de zaak alsnog kan worden behandeld, was deze dinsdag nog niet duidelijk.

‘Oneerlijk’
Nino’s moeder, Kirsten van der Zeeuw, reageerde furieus toen duidelijk werd dat de zaak niet inhoudelijk behandeld zou worden. “Het voelt zo oneerlijk. Zoals alles wat er sinds 10 maart is gebeurd. Mensen denken dat een dag als vandaag extra zwaar voor me is, maar alle dagen sindsdien zijn verschrikkelijk zwaar.”

Leiderdorp Maatschappij Nino omgekomen bij verkeersongeluk


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×