De Gouden Leeuw in Voorschoten
De Gouden Leeuw in Voorschoten. (Archieffoto: Marjolein Altena, Voorschotense Krant)

Gouden Leeuw Voorschoten blijft voorlopig noodopvanglocatie

De gemeente Voorschoten verlengt op verzoek van het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) de termijn van de noodopvanglocatie in Van der Valk hotel De Gouden Leeuw. De nieuwe termijn loopt tot maximaal 1 december 2025.

De laatste weken wordt het COA opnieuw geconfronteerd met een hoge instroom van asielzoekers. Door deze verhoogde instroom en overvolle bestaande locaties, is de behoefte aan plekken voor asielzoekers en statushouders extra groot. Het COA zegt dat de noodopvanglocatie in hotel Van der Valk in Voorschoten een belangrijk onderdeel is van het opvangproces en heeft het college daarom gevraagd deze noodopvanglocatie te verlengen.

Verlenging termijn
De gemeente heeft na een bewonersbijeenkomst besloten de termijn van de noodopvanglocatie nog eenmaal te verlengen tot uiterlijk 1 december 2025. De doelgroep voor de verlenging is in beginsel dezelfde doelgroep die al in het hotel verblijft. Dit zijn statushouders die in afwachting zijn van een permanente woning bij een andere gemeente en/of nareizigers die komen voor gezinshereniging. Het gaat hier om een groep mensen met toekomstperspectief in Nederland.

Groot tekort
“Helaas zien we dat er nog steeds een groot landelijk tekort aan opvangplekken is bij de asielzoekerscentra (azc). Dat komt onder andere doordat statushouders lang moeten wachten op een vaste woning. Zij verblijven dus langer dan gepland in de centra van het COA, en houden als het ware plekken bezet”, zegt wethouder Hans van der Elst (financiën en volkshuisvesting).

Crisisopvang
Op zaterdag 18 november vroeg het COA aan de gemeente Voorschoten om met spoed tijdelijke crisisnoodopvang voor 38 vrouwen en kinderen mogelijk te maken bij Van der Valk. Dit zijn geen statushouders en nareizigers, maar asielzoekers. Dinsdag heeft het college hiermee ingestemd.

Deze crisisnoodopvang is gestart op dinsdag 21 november en duurt maximaal twee weken. Daarna reizen deze asielzoekers door naar een vaste opvanglocatie van het COA. Het totaal aantal opvangplekken bij Van der Valk in Voorschoten blijft maximaal tweehonderd.

Voor meer informatie over de tijdelijke noodopvang kunnen inwoners terecht op de gemeentelijke website www.voorschoten.nl/veelgestelde-vragen-en-antwoorden-over-noodopvang.

Maatschappij Voorschoten


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×