(Foto: Chris de Waard).

Extinction Rebellion Leiden blokkeert Zara uit protest tegen 'fast fashion'

Klimaatactiegroep Extinction Rebellion Leiden heeft zaterdagmiddag kledingwinkel Zara in de Haarlemmerstraat geblokkeerd. Daarmee vragen de klimaatactivisten aandacht voor de enorme vervuiling die de kledingindustrie veroorzaakt.

“Zara is een grote speler in de wereld van fast fashion. Dat is goedkope kleding die niet lang meegaat en soms zelfs ongedragen wordt weggegooid”, zegt woordvoerder Stephanie Esajas van XR Leiden. “Dat legt een gigantische indruk op mens, milieu en klimaat.”

De actiegroep blokkeert juist nu de modewinkel omdat het Black Friday weekend is. Esajas: “Het was gisteren natuurlijk echt Black Friday, maar alle acties lopen nog door. Zara heeft snel wisselende collecties. Elke twee weken is er wel iets nieuws. Zo worden mensen verleid om kleding te kopen die ze eigenlijk niet nodig hebben. En dat belandt vervolgens op de  vuilnisbelt. Fast fashion laat ons letterlijk stikken.”

Niet aangekondigd
XR Leiden had de demonstratie niet van tevoren bij de gemeente aangekondigd. Dat is eigenlijk wel verplicht. Desondanks greep de politie niet in. Dat had ermee te maken dat de activisten mensen die per se naar binnen wilden, wel doorlieten. Daar leek de grens te liggen van wat werd toegelaten. Veel mensen gingen die confrontatie echter liever uit de weg en liepen door zodra ze de demonstranten in de ingang zaten zitten.

Geweldloos
Na overleg tussen de Officier van Dienst (OvD) en de Leidse burgemeester Van der  Velden werd besloten om tot 17.00 uur niet in te grijpen. De politie had geadviseerd de actie na een uur te beëindigen. “Ik vond dat jullie dan ook jullie punt wel hadden gemaakt”, vertelde de OvD aan de contactpersonen die XR Leiden speciaal voor de politie heeft. “Maar ik heb nog geen busje besteld hoor.” Het ging er over het algemeen heel gemoedelijk aan toe. “We voeren geweldloos actie, daarom laten we mensen die echt naar binnen willen wel door om escalatie te voorkomen”, vertelt een van de actievoerders.

ME
“Ik hoop wel dat jullie om 17.00 uur echt allemaal weggaan, want het zou jammer zijn als deze middag moet eindigen met de inzet van de ME”, besloot de OvD na overleg met Van der Velden. “De burgemeester schat het risico van deze actie laag in en wil jullie daarom alle ruimte geven.”

Demonstratierecht
De manier waarop Van der Velden omgaat met deze demonstratie, ook al voldoet ‘ie niet aan de gemeentelijke regels, sluit aan bij een discussie afgelopen donderdagavond in de raadscommissie Leefbaarheid en Bereikbaarheid. Daar stond het demonstratierecht in Leiden op verzoek van verschillende politieke partijen op de agenda. Studenten voor Leiden (SVL), de Partij voor de Dieren (PvdD), de PvdA en GroenLinks waren van plan om eind van de maand in de gemeenteraad een voorstel in te dienen, waarin de gemeente wordt opgeroepen om het demonstratierecht in Leiden beter te beschermen.

Risico’s
Die motie wordt vooralsnog niet ingediend. Na een discussie met burgemeester Van der Velden die over de openbare orde en veiligheid gaat, besloten de vier partijen om eerst met hem  in gesprek te gaan. De burgemeester toonde zich namelijk fel tegenstander van in elk geval een deel van de motie. Met name omdat hij er sterk aan hecht dat demonstratie vooraf worden aangemeld. “Om de risico’s in te kunnen schatten”, verklaarde Van der Velden dat standpunt. Wel zegde hij te willen kijken naar de regels zoals ze nu op de gemeentelijke website staan. Wie een demonstratie wil aanmelden moet inloggen met DigiD en krijgt met nogal wat regels en voorwaarden te maken. Dat kan wellicht wel wat minder. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Economie Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×