Een documentaire over de onderwaterwereld door de bril van de Leidse stadssnorkelaar Aaf Verkade is een van de gehonoreerde projecten. (Afbeelding: Sleutelstad)

Leids Mediafonds steunt vijf journalistieke projecten met in totaal 38.000 euro

Het Leids Mediafonds heeft in zijn najaarsronde 2023 die op 1 oktober sloot in totaal bijna 38.000 euro subsidie toegekend aan vijf journalistieke projecten. Het gaat om een documentaire, twee reeksen podcasts en twee artikelenseries over uiteenlopende onderwerpen. Mediapartners van de makers zijn Oegstgeester Courant, Leiderdorps Weekblad, Sleutelstad, Leidsch Dagblad en Omroep West.

In de documentaire zien we de Leidse onderwaterwereld vol exoten door de bril van de Leidse stadssnorkelaar Aaf Verkade. De Oegstgeester Courant en het Leiderdorps Weekblad brengen in een serie van drie artikelen de staat van de brandweer in kaart sinds de kazernes in beide gemeenten sloten. De tweede artikelenserie zet de schijnwerper op mislukkingen in de Leidse wetenschap. In de postcastseries komen eigenwijze, grensverleggende Leienaars aan het woord en wetenschappers die hun licht laten schijnen over het idee van eeuwig leven.

Het bestuur van het Leids Mediafonds ontving deze najaarsronde negen aanvragen. In totaal werd bijna 82.500 euro aangevraagd. “Subsidies zijn toegekend aan producties die eruit
sprongen vanwege de originele invalshoek, de actualiteit van het onderwerp en de journalistieke diepgravendheid”, zo laat het fondsbestuur weten.

Op de website van het Leids Mediafonds staan alle journalistieke producties die met steun van het fonds zijn gemaakt of nog zullen verschijnen.

Het Leids Mediafonds beheert in 2023 137.500 euro, voor twee aanvraagrondes. Een ton daarvan is beschikbaar gesteld door de gemeente Leiden, 37.500 euro is afkomstig van de provincie Zuid-Holland via de subsidieregeling Kwaliteitsimpuls Zuid-Hollandse Journalistiek. In 2023 is in totaal 103.000 euro aan subsidies toegezegd. Geld dat niet is uitgegeven vloeit terug in de kas van het fonds en is beschikbaar voor journalistieke producties in het komende jaar.

Studentenregeling
Naast de voorjaars- en najaarsronde heeft het Leids Mediafonds ook een subsidieregeling voor studenten journalistiek aan zowel de Universiteit Leiden als de Hogeschool Leiden. Het fonds wil het gebruik van deze regeling voor 2024 en 2025 stimuleren. Het afgelopen jaar hebben studenten namelijk geen beroep gedaan op de regeling.

Leiden Leiderdorp Maatschappij Oegstgeest Regio


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×