De spelers van het toneelstuk Onze Straat bij Imperium theater. (Foto: PR)

Toneelgroep Imperium combineert waan van de dag met grote thema's in nieuwe productie 'Onze Straat'

“Wij Nederlanders houden er van om bij anderen door de ramen naar binnen te kijken. Dat ga je ook doen als je de voorstelling ‘Onze Straat’ gaat bekijken”. Regisseur Pepijn Smit vertelt bij Cultuur071 over deze nieuwe productie van toneelgroep Imperium.

“Het is echt een epos”. Je volgt vier families met hun gewone dagelijkse beslommeringen, maar wel op verschillende momenten in hun leven. Steeds op de dag voor een recente historische gebeurtenis, zoals de dag voor nine eleven, en de dag voor de aanslag op Theo van Gogh. Alleen het publiek weet steeds wat er de volgende dag zal gebeuren. Dat is volgens Smit de kracht van het stuk: “Je ziet hun dagelijkse bezigheden, maar je ontdekt ook wat er al onderhuids speelt”.

Het stuk ‘Onze Straat’ is geïnspireerd op de Amerikaanse klassieker ‘Our Town’ van Thornton Wilder. Zoals dát stuk het typische Amerikaanse dagelijkse leven rond 1900 laat zien, geeft ‘Onze Straat’ een tijdsbeeld van het begin van de 21e eeuw in Nederland. Wat gelijk is in beide stukken is de vorm: tussen de scenes door vertelt een toneelmeester het grote verhaal aan de zaal. Iole Elderhorst speelt die toneelmeester. “Ik wil het publiek echt meenemen in de verhalen van deze bewoners. En het verhaal en de scenes gaan heel natuurlijk in elkaar over”. De live muziek tijdens het hele stuk verbindt ook en geeft volgens Smit een ‘onderstroom van gevoel’. “Dankzij deze vorm kun je de kleurrijke wereld van families op verschillende momenten in de geschiedenis beleven op een avond.”

Onze straat wordt voor publiek gespeeld op 8, 15, 16, 21, 22 en 23 december om 20.30 en op 17 december om 15.00 uur. Steeds in het eigen theater van Imperium.

Iole Elderhorst en Pepijn Smit in gesprek bij Cultuur071 over ‘Onze Straat’ door Imperium.

 

Cultuur Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×