Lieneke Hulshof is de curator van Beelden in Leiden 2024. (Foto: Stephanie de Bakker)

Beelden in Leiden experimenteert volgend jaar met standbeelden in openbare ruimte

Kunstjournalist Lieneke Hulshof uit Amsterdam is door de stichting Beelden in Leiden aangetrokken als curator voor de twaalfde editie van de jaarlijkse beeldententoonstelling op de Hooglandse Kerkgracht. ‘Beelden in Leiden’ (BiL2024) vindt in 2024 plaats van 16 mei tot 4 augustus 2024.

Hulshof is afgestudeerd aan ArtEZ Academie van Bouwkunst Arnhem en heeft een master Kunstgeschiedenis van de Universiteit van Amsterdam. Ze staat bekend om haar werk met locatiespecifieke thema’s en kunstwerken. Voor BiL2024 zal ze de tentoonstelling cureren en zes opkomende jonge kunstenaars begeleiden.

(Stand)beeld

Voor BiL2024 is Lieneke Hulshof in het erfgoedarchief van Leiden gedoken, waar ze op een krantenartikel uit 1987 stuitte. Op 15 mei 1987 schrijft de Leidse Courant over een voorstel in de gemeenteraad: de oprichting van een kunstwerk ter ere van gravin Ada van Holland (1188 – 1223). dat zou moeten komen op de plek waar nu jaarlijks BIL plaatsvindt. Een belangrijke reden was het ontbreken van vrouwelijke standbeelden in Leiden. Dit beeld is echter nooit gerealiseerd.

Dit historische inzicht geeft de curator aanleiding om met de tentoonstelling aan te sluiten op het actuele debat over monumenten en standbeelden in de openbare ruimte. Ze stelt vragen als: Wie vereren we? Waarom? En wat betekent het standbeeld voor de levens of verhalen die niet op een voetstuk worden gehesen?

Met nieuwe kunstwerken die tussen het standbeeld en de autonome sculptuur instaan, onderzoekt BiL2024 of het enerzijds mogelijk is om wel de waardevolle verhalen van levens die hebben geleefd te vertellen en tegelijkertijd een vorm te vinden die niet dominant, heroïsch of canoniserend is. Beelden in Leiden wil zo niet alleen jonge kunstenaars de mogelijkheid te geven een beeld te maken voor de openbare ruimte, maar ook om voor het eerst kritisch op die handeling te reflecteren.

Cultuur Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×