De N434 gaat op 5 juli 2024 open voor het verkeer. (Foto: Sleutelstad)

Corbulotunnel en N434 open op 5 juli

De N434 gaat op 5 juli 2024 open voor het verkeer. Op die datum rijden de eerste auto’s over de nieuwe provinciale weg en door de Corbulotunnel. De N434 is een van de onderdelen van de RijnlandRoute waar ook de Tjalmaweg en de Europaweg deel van uitmaken. Met de aanleg van de N434 werd zeven jaar geleden begonnen. Er ging een discussie aan vooraf die al met al vele decennia heeft geduurd.

“Alle partijen die nodig zijn voor de openstelling, zoals de aannemer Comol5, Rijkswaterstaat, de veiligheidsregio, de hulpdiensten, de verkeerscentrale en de gemeenten zijn erop gericht om op 5 juli 2024 de slagbomen te kunnen openen”, zegt gedeputeerde Frederik Zevenbergen van verkeer. De N434 bestaat uit de Corbulotunnel van zo’n 2,5 kilometer lang en een verdiepte ligging van ongeveer 1,4 kilometer ten westen van Leiden. De N434 sluit met twee nieuwe knooppunten aan op de bestaande rijkswegen A4 en A44.

Boorschoten
De tunnel loopt helemaal onder Voorschoten door. In eerdere plannen zou de weg in een bak door het dorp gaan lopen. Toen bekend werd dat het toch een tunnel kon worden – Voorschoten betaalde daar uiteindelijk miljoenen aan mee – werd dat gevierd met een bijeenkomst in de Gouden Leeuw waar toenmalig burgemeester Jeroen Staatsen trots een plaatsnaambord met daarop Boorschoten onthulde.

Oefenprogramma
Voordat de tunnel in gebruik kan worden genomen, moet er nog een aantal belangrijke stappen worden gezet. Onlangs is het uitgebreide testprogramma in de tunnel gestart. Ook worden het komende halfjaar de medewerkers van verschillende organisaties, zoals de verkeerscentrale in Rhoon, de brandweer, politie en ambulancedienst, opgeleid om na de openstelling de tunnel te kunnen beheren en om te kunnen handelen bij incidenten en calamiteiten. Daar hoort ook een uitgebreid trainings- en oefenprogramma bij.

Festival
Voorafgaand aan de openstelling voor het verkeer, krijgen geïnteresseerden nog de kans om een kijkje in de tunnel te nemen. Op 22 en 23 juni 2024 organiseert de provincie Zuid-Holland ter gelegenheid van de opening het tweedaagse RijnlandRoute Festival met muziek, cultuur en sport.

Leiden Leiderdorp Maatschappij Regio Voorschoten Zoeterwoude RijnlandRoute


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×