Belangstellenden nemen in de Romanuszaal een kijkje naar het definitieve ontwerp van de fietsenstalling. (Foto's: Chris de Waard)

Definitief ontwerp fietsenstalling Hartebrugkerk gepresenteerd aan buurt

In de Romanuszaal van de Hartebrugkerk konden geïnteresseerden en omwonenden woensdagavond een kijkje komen nemen naar impressies van het definitieve ontwerp van de nieuw te bouwen fietsenstalling aan de Lange Mare.

Op het achterterrein van de Hartebrugkerk komt een veel grotere bewaakte stalling dan de huidige die alleen op zaterdagen open is. De Romanuszaal wordt gesloopt en komt als driehoekig paviljoen terug op het dak van de nieuwe stalling. De entree in de buitenmuur wordt een paar meter verplaatst richting de kerk en ook wordt de doorgang twee keer zo breed.

Vicevoorzitter Jan van Trigt van het parochiebestuur HH Petrus en Paulus en centrummanager Gijs Holla over het ontwerp van de nieuwe fietsenstalling.

Openbaar toilet
De nieuwe stalling wordt niet alleen groter, maar gaat ook elke dag open voor binnenstadbezoekers. Het aantal parkeerplekken voor fietsen gaat van ongeveer 85 naar zo’n 350 inpandige plekken. Er komt ruimte voor honderd buitenmodelfietsen waarvan zes plekken speciaal voor bakfietsen. Naast de nieuwe Romanuszaal komt op het dak van de stalling ook een groene daktuin. Op de begane grond komt ook een openbaar toilet dat ook toegankelijk is voor minder validen.

Middenberm
Als de uitbreiding van de fietsenstalling is gerealiseerd, wil de gemeente de fietsen weren die nu nog massaal neergezet worden in de middenberm van de Lange Mare gaan weren. De pop-up stalling die er nu op zaterdagen is, vervalt als de nieuwe stalling klaar is. Dat de fietsen zoveel mogelijk uit het straatbeeld worden gewerd hoopt ook centrummanager Gijs Holla die ook een kijkje kwam nemen naar het definitieve ontwerp.

Peperbus
Op de binnenplaats van de kerk staat nu nog een betonnen transformatorhuisje. Die gaat verdwijnen en keert als historische peperbus terug. Die komt naast de kerk te staan. Op de peperbus worden mogelijk oude prenten van de Lange Mare tentoongesteld.

Paus
Voor de stalling tast de gemeente Leiden diep in de buidel. De 350 plekken kosten in totaal 4,5 miljoen euro. Dat komt omdat de gemeente opdraait voor alle kosten op het terrein van de kerk. Inclusief de nieuwe Romanuszaal. Toch is dat hoe bedrag goed verdedigbaar, zei wethouder Ashley North eerder toen de gemeenteraad lang over de kosten discussieerde. De raad was bang dat het gezien zou worden als staatssteun aan de kerk, omdat die eigenaar wordt van de nieuwbouw. “Staatssteun is niet altijd verboden”, legde North toen uit. “Als het  maatschappelijk belang groot is en er geen initiatieven zijn, dan mag het wel. “En we hebben 16.000 fietsen en te weinig plekken. Dit is een mooi plan. Er wordt niks bijgeschreven op de bankrekening van de paus.”

Leiden Maatschappij Fietsenstalling Hartebrugkerk


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×