(Foto: FIOD)

Drie aanhoudingen in onderzoek naar omkoping

De Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD) heeft woensdag drie mannen (47, 52 en 68) uit Oegstgeest, Rijnsburg en Vlaardingen aangehouden. Ze worden verdacht van omkoping, valsheid in geschrift en witwassen.

In het kader van het onderzoek zijn een woning in Oegstgeest en eentje in Vlaardingen doorzocht. Hetzelfde geldt voor een bedrijfspand in Barendrecht. Daarbij is beslag gelegd op fysieke en digitale administratie, diverse bankrekeningen en vermogensobjecten waaronder een auto en scooter.

De FIOD begon het strafrechtelijk onderzoek naar het drietal naar aanleiding van een melding van de Financial Intelligence Unit (FIU). Dat is de overheidsinstantie waaraan onder andere banken ongebruikelijke transacties of zaken waarvan zij vermoeden dat ze te maken hebben met witwassen van geld of financiering van terrorisme moeten melden.

Het vermoeden is dat de drie mannen via een constructie afspraken maakten en betalingen regelden.

De mannen worden verdacht van het binnenhalen van orders van een olieopslagbedrijf, waarbij ze voorkennis hadden over het budget. Daardoor werden jarenlang te hoge bedragen in rekening gebracht. De FIOD denkt dat de 68-jarige verdachte de prijzen doorgaf. Deze man werkte bij het olieopslagbedrijf en gaf door welke prijs geoffreerd kon worden. In ruil daarvoor mocht hij een percentage van de prijs, via zijn eigen onderneming, factureren als ‘consultancykosten’ ten koste van het olieopslagbedrijf waarvoor hij werkte. Via diverse omwegen werden deze facturen betaald.

112 Sleutelstad Maatschappij Oegstgeest


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×