Burgemeester Emile Jaensch met de antieke stembus die de gemeente gedoneerd heeft gekregen.
Burgemeester Emile Jaensch met de antieke stembus die de gemeente heeft gekregen. (Foto: Jan Frensen)

Antieke stembus Oegstgeest krijgt mooi plekje in gemeentehuis

Tegenwoordig deponeren we onze stembiljetten in een kliko, maar dit was niet altijd zo. De gemeente Oegstgeest heeft een oude stembus gedoneerd gekregen, en deze lijkt meer op een melkbus. “We hadden hem afgelopen verkiezingen best kunnen gebruiken”, zegt burgemeester Emile Jaensch, die belooft dat de bus een mooi plekje krijgt in de ontvangsthal van het gemeentehuis.

De stembus is enigszins verweerd, maar de woorden Gemeente Oegstgeest zijn nog goed te lezen. Inwoner Siem Geenjaar zag de bus bij een kennis op zolder staan. “En hij zei: die hoort bij de gemeente thuis.” Na een kopje koffie gedronken te hebben is de stembus dus terug bij de gemeente Oegstgeest. “We hebben het uit laten zoeken, en het is echt een oude stembus”, zegt de burgemeester. De bus komt van voor de Tweede Wereldoorlog en is toen bij verkiezingen gebruikt. “Aan de bovenkant zit een schuifje zodat je de bus kunt afsluiten en er zouden ook slotjes op kunnen.”

De stembiljetten waren destijds een stuk kleiner want aan verkiezingen deden toen minder partijen mee. Dat komt goed uit, want de hoeveelheid stemmen die de afgelopen verkiezingen in Oegstgeest zijn uitgebracht, in combinatie met de grote formulieren hadden nooit in de relatief kleine melkbus gepast. Toch had de gemeente de stembus afgelopen verkiezingen kunnen gebruiken, zegt de burgemeester.

Burgemeester Jaensch in gesprek met verslaggever Jan Frensen over de antieke stembus. Ook deelt de burgemeester zijn visie over digitaal stemmen.

“Alle stembussen in Oegstgeest zaten toen bomvol. Bijna 87 procent van de inwoners is gaan stemmen.” In de Leidse regio is dit de hoogste opkomst, alleen Voorschoten komt in de buurt met een opkomst van 85,5 procent. Overigens zou de bus niet echt gebruikt kunnen worden. Aan stembussen zijn wettelijke eisen verbonden, en daar voldoet dit exemplaar niet aan. Het steminstrument past anno 2023 dan ook het beste in een vitrine.

De burgemeester zegt overigens voorstander te zijn van elektronisch stemmen, met een stemcomputer. Wat hem betreft gaan dus ook de huidige bussen met pensioen, maar die zullen niet zo’n mooie plek krijgen als dit antieke exemplaar. “Want die zijn niet zo mooi als deze.”

 

 

Maatschappij Oegstgeest


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×