Vlnr: Marlous Schreve, directeur Participatie, Koos Swank, beleidsmedewerker Toegankelijkheid, wethouder Abdelhaq Jermoumi, Eveline, Joëlle en begeleidster Loïs. (Foto: Gerry van Bakel)

Joëlle en Eveline in de Meelfabriek op werkbezoek bij de wethouder

In de podcast ‘Joëlle en Eveline in de Meelfabriek’ vertellen de vrouwen van het Gemiva Team Meelfabriek dat ze graag mee willen doen, dat ze kwaliteiten hebben en gezien en gehoord willen worden. Voor wethouder Abdelhaq Jermoumi redenen genoeg hen uit te nodigen voor een gesprek.

In de laatste aflevering van Joëlle en Eveline in de Meelfabriek was wethouder Jermoumi (participatie) te gast bij Joëlle en Eveline in de Meelfabriek. De gemeente Leiden heeft wel een inclusiebeleid, maar niet echt een programmalijn specifiek gericht op mensen met een (licht) verstandelijke beperking. Jermoumi wil kijken wat er mogelijk is op dat gebied.

Verslaggeefster Gerry van Bakel in gesprek met wethouder Abdelhaq Jermoumi en directeur Participatie Marlous Schreve over inclusie.

“Ik ben erg onder de indruk van het doorzettingsvermogen van Joëlle en Eveline”, zegt Jermoumi. “Als je hoort waar zij tegenaan lopen op hun werk, op straat, in de samenleving. Daar leer ik persoonlijk veel van. Het geeft mij veel nieuwe inzichten waar wij in het programma Leiden Inclusief mee aan de slag willen gaan.”

Kermis
Eveline vertelt dat ze liever niet alleen naar de stad gaat, omdat mensen haar vaak aanstaren. Dat maakt haar onzeker. Ook de activiteiten rondom Leidens Ontzet laat ze aan zich voorbijgaan. “De kermis met al die lampen en dat geluid is voor mij teveel prikkels. En ook de taptoe en de optocht is me veel te druk.” Joëlle gaat wel naar de kermis, met haar ouders. “Zij letten erop dat het niet teveel voor me wordt. Ik ga ook niet in een attractie. Gewoon even kijken, rondje lopen en wat eten en daarna weer naar huis.” Zonder haar ouders zou Joëlle ook niet kunnen gaan.

Vier dagen
Een prikkelarme dag tijdens Leidens Ontzet zou een uitkomst zijn, denken Joëlle en Eveline. “Misschien kan het in plaats van twee dagen wel een week lang gevierd worden”, zegt Eveline. Ze maakt een vergelijking met de zeilweek in Sneek die ook een week duurt. “Of anders vier dagen”, voegt ze eraan toe. “De onderhandelingen zijn geopend”, zegt Marlous Schreve, directeur Participatie die ook is aangeschoven bij het gesprek.

Ervaringsdeskundigen
De verhalen en ervaringen van Joëlle en Eveline raken haar ook. Schreve wil graag in contact blijven met Joëlle en Eveline.  “We willen als gemeente ook meer gaan samenwerken met ervaringsdeskundigen. Zodat we plannen en ideeën die we hebben met hen kunnen bespreken. De mensen waar het om gaat, weten vaak het beste waar ze mee geholpen worden.”

De podcastserie ‘Joëlle en Eveline in de Meelfabriek’ is terug te luisteren via Spotify. Of volg de links naar de verschillende afleveringen: aflevering 1, aflevering 2, aflevering 3, aflevering 4 en aflevering 5. Deze serie is mede mogelijk gemaakt door een financiële bijdrage van het Leids Mediafonds.

 

Leiden Maatschappij Politiek Gemiva Team Meelfabriek JEM


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×