zeemanskoor rumor di mare
Volgend jaar bestaat het Shantykoor dertig jaar. (Foto: Sleutelstad)

Zeemanskoor Rumor di Mare houdt veiling tijdens open repetitie

Zeemanskoor Rumor di Mare oftewel Het geluid van de zee, houdt maandagavond 18 december een open repetitie in Grand Café de Burcht. Tijdens de pauze vindt er een veiling plaats onder leiding van Gijs Essink. “Volgend jaar bestaat het Shantykoor dertig jaar, met de opbrengst van de veiling kunnen we mooie activiteiten gaan organiseren”, vertelt koorlid Ruud van Steen.

De kavels zijn vanaf 1 december te vinden op www.zeemanskoorrumordimare.nl

Twee keer per maand oefent het koor verschillende shanty’s. Dit zijn liederen die aan boord van schepen ervoor zorgden dat het werk in bepaalde cadans verricht werd. Het repertoire van Rumor di Mare bestaat uit nummers in diverse talen, zoals Engels, Duits, Pools, Russisch en nog vele andere talen. “De bedoeling is dat de koorleden zonder bladtekst kunnen zingen, maar dat lukt niet altijd”, aldus Van Steen.

Om mee te kunnen zingen met de shanty’s is er wel een eis. “Iedereen is welkom bij het koor, maar je moet wel een beetje kunnen zingen”, vertelt Van Steen. Het Leidse gezelschap telt vijftig mannenstemmen, vrouwen zijn nog altijd niet welkom bij het koor. “Ook al zijn daar wel discussies over of dat moet veranderen”, zegt Van Steen. Vrouwen kunnen zich in elk geval wel aanmelden bij het gezelschap de Viswijven.

Corona
Nederland telt vierhonderd shantykoren met in totaal ongeveer 15.000 leden. Het Leidse zeemanskoor is zo ongeveer de enige die tijdens corona alle leden heeft weten te behouden. “We konden in de coronaperiode niet samenkomen, maar door online te oefenen hebben we de leden weten te behouden”, zegt Van Steen.

Ruud van Steen van Rumor di Mare was te gast bij Robbert Beurse en Janna Verwer in de Avond van Sleutelstad.

Advertentie

Cultuur Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×