Tinga en Haasnoot aan het werk. (Foto's: Cor Klein)

Kunstwerk Endgame: symbool van een toekomst die op het spel staat

Ze hebben er inmiddels vele honderden uren aan gewerkt en verwachten zeker nog twee maanden nodig te hebben voordat het kunstwerk ‘Endgame’ zijn definitieve vorm heeft gekregen. Beeldhouwers Merijn Tinga en Joost Haasnoot zijn op 9 september, tijdens de Open Monumenten Dagen, gestart met het hakken, slijpen, frezen en polijsten van een drieduizend kilo zwaar blok Belgisch hardsteen om het te transformeren tot een kunstwerk in de vorm van een arcadekast.

Tinga: ”We proberen met het kunstwerk duidelijk te maken dat de toekomst van de aarde op het spel staat. We hebben de aarde dan ook een centrale plek op het kunstwerk gegeven. Daar omheen zie je twee figuren die de worsteling rond de klimaat- en milieuproblematiek symboliseren.” Haasnoot vult aan dat verder talloze elementen zijn toegevoegd die naar dat thema verwijzen, van tornado’s en vloedgolven tot bootvluchtelingen en plastic afval.

illegaal
Het beeld, dat in opdracht van de Gemeente Leiden wordt vervaardigd, is het eerste project dat Tinga en Haasnoot na lange tijd weer onder de vlag van het ‘Kunst Uitschot Team’ uitvoeren. Het Kunst Uitschot Team is ruim twintig jaar geleden door beide kunstenaars opgericht. Met dat initiatief wilden ze duidelijk maken dat kunstenaars ruimte moesten krijgen om te exposeren en dat kunst niet alleen in musea thuishoort, maar een breder publiek kan bereiken door het in de openbare ruimte voor iedereen gratis toegankelijk te maken. Daarom plaatsten Tinga en Haasnoot toentertijd heimelijk diverse kunstwerken illegaal in de openbare ruimte, zoals het Venusbeeld in het Plantsoen, een zitbank in de vorm van een verftube op de Burchtheuvel, een houten urinoir op het Stadhuisplein en een uit oude verkeerslichten opgebouwde dinosaurus nabij het LUMC.

De plek waar het nieuwe kunstwerk ‘Endgame’ zal worden geplaatst is nog niet bekend. Oorspronkelijk was een plek in Park Cronesteyn nabij de waterspeelplaatst de bedoeling, maar eventueel zou ook het Plantsoen tot de mogelijkheden kunnen behoren.


Merijn Tinga en Joost Haasnoot over Endgame.

Cultuur Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×