Het overnemen van stukjes groen om de eigen tuin uit te breiden is straks niet meer mogelijk. (Foto: Jan Frensen)

Oegstgeest stopt met verkopen stukjes grond voor uitbreiding tuin

In Oegstgeest is het niet langer mogelijk om een stukje gemeentegrond te kopen als uitbreiding op de voor- of achtertuin. Het zogenaamde snippergroen is van groot ecologisch en esthetisch belang, vindt de gemeente. En ze staan het daarom niet meer toe. De nieuwe regels gaan per direct in.

Jaarlijks verdient de gemeente ruim 25.000 euro aan de verkoop van aan tuintjes grenzende stukjes groen. De afgelopen jaren was dit flink meer, onder meer doordat illegaal ingenomen snippergroen is gelegaliseerd. Ook hebben veel mensen de coronatijd besteed om de tuin opnieuw in te richten, en kwamen er hierdoor meer verzoeken bij de gemeente binnen.

Regenwater
Het snippergroen is hard nodig voor de klimaatadaptatie blijkt uit een onderzoek dat de gemeente in 2020 liet uitvoeren. Verschillende delen van Oegstgeest zouden zonder extra maatregelen te maken kunnen krijgen met wateroverlast of overstromingen. Eerder dit jaar kwam Oegstgeest al met de eerste maatregelen op dit gebied. Het nieuwe beleid over snippergroen sluit hierop aan.

Door het in eigen beheer houden van het snippergroen houdt de gemeente controle over wat ermee gebeurt. De grond kan dan bijvoorbeeld gebruikt worden om regenwater te huisvesten, en de bomen op de gemeentegrond helpen bij het voorkomen van hittestress.

Gebruiksgenot
Ook flora en fauna zouden gebaat zijn bij het in gemeentehanden houden van de stukjes grond. Daarnaast spreekt het college over een maatschappelijke functie van de stukjes groen. Door het verkopen zou het gebruiksgenot van andere openbare stukken groen geschaad kunnen worden. Tenslotte speelt het Didam-arrest mee. Deze gerechtelijke uitspraak bepaalt dat gebouwen en grond door de gemeente enkel verkocht mogen worden wanneer iedereen dezelfde kansen heeft gehad om mee te bieden.

De gemeente stopt overigens niet volledig met het verkopen van snippergroen. In hoge uitzondering kan er nog tot verkoop overgegaan worden. De regels over hoe de procedure in zo’n geval gaat zijn geactualiseerd. Mensen die voor 30 november een aanvraag ingediend hebben krijgen te maken met de regels die voor hen het voordeligste uitpakken.

Duurzaamheid Maatschappij Oegstgeest


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×