Wateroverlast gaat door klimaatverandering steeds vaker voorkomen. (Archieffoto: Sleutelstad)

Oegstgeest bereidt zich voor op klimaatverandering

De gemeente Oegstgeest maakt zich op voor de effecten van klimaatverandering. Er worden verschillende initiatieven gestart om het dorp beter bestendig te maken tegen hitte, droogte en regen. De gemeente slaat daarvoor de handen ineen met de burgers.

Oegstgeest merkt net als andere gemeenten in de regio dat de zomers heter en droger worden. De gevolgen van hittegolven en de daarmee gepaard gaande droogte worden elk jaar heftiger. “En als er dan regen valt, is de kans op overstromingen groter”, zegt wethouder Tim van Tongeren. De gemeenteraad van Oegstgeest wil anticiperen op al die veranderingen en heeft daarom donderdagavond ingestemd met de plannen om het dorp klaar te maken voor de gevolgen van klimaatverandering.

Wethouder Tim van Tongeren over de noodzaak van maatregelen tegen de gevolgen van klimaatverandering.

In het plan staan verschillende ideeën voor zowel de gemeente als voor de burger. Vergroening is het belangrijkste thema. Van Tongeren: “Door tuintegels weg te halen en daken te vergroenen wordt er meer water opgevangen. Dat helpt tegen droogte en hittestress.” Ook in de publieke ruimte moet meer groen komen. Bijvoorbeeld bij de herinrichting van de Lange Voort.

Raadslid Sven Spaargaren wil dat inwoners van Oegstgeest hun tegels in kunnen leveren bij de gemeente. Ook pleit hij voor subsidie op regentonnen.

Om de maatregelen te stimuleren wordt er ook gekeken naar het deels financieren van watertonnen voor de bewoners van Oegstgeest. Fractievoorzitter Sven Spaargaren van de fractie Spaargaren kwam met dit idee om de opvang van hemelwater te bevorderen. Ook gaat er gekeken worden naar een inzamelpunt voor de verwijderde tuintegels zodat deze bij de gemeente ingeleverd kunnen worden.

De plannen lopen tot 2027, maar de gemeente wil er al snel mee aan de slag. “Het liefst doen we dit jaar al mee aan het NK tegelwippen vanaf 21 maart,” aldus wethouder Tim van Tongeren.

Duurzaamheid Oegstgeest Politiek duurzaam


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×