Naast Sportcomplex de Vliet komt een retentievijver met natuureiland. (Foto's: Chris de Waard)

Wethouder Spijker: 'Sportaccommodaties voldoen op wat kinderziektes na'

De sportaccommodaties aan de Vliet en de Telderskade bevallen, twee maanden na ingebruikname, op hoofdlijnen goed. Dat zegt sportwethouder Spijker die in een brief de laatste stand van zaken deelt met de Leidse gemeenteraad.

Dat de kelder van het zwembad onlangs volliep toen het langdurig veel had geregeld hoort volgens Spijker bij de kinderziektes die je nu eenmaal altijd hebt bij zulke grote projecten. “Straks is het complex aangesloten op de riolering en ligt er drainage onder de bestrating. Dan is de wateroverlast wel verholpen”, zo voorspelt ze.

Aan die buitenruimte wordt overigens nog flink gewerkt Er is nu een calamiteitenroute aangelegd voor de hulpdiensten en er wordt gewerkt aan een retentievijver voor watercompensatie, een natuureiland en een tijdelijke parkeerplaats. Rond de zomer van 2024 moet alles helemaal klaar zijn.

1,3 miljoen
Op financieel vlak is het gebouw aan de Vliet door fikse prijsstijgingen tijdens de bouw wel opnieuw duurder uitgevallen. Het gaat om 1,3 miljoen euro meer dan eerder was begroot.  De oplossing is gevonden in een langere afschrijftermijn voor verschillende installaties om het budgetneutraal op te lossen. De zonnepanelen op het dak leverden de afgelopen periode meer op dan verwacht. Daar staan wel hogere energietarieven tegenover dan waarmee bij het opstellen van de businesscase voor het complex met zwembad en ijsbaan was gerekend.

Huisartsenpraktijk
Een laatste punt dat de wethouder aanstipt is de verhuur van beschikbare ruimte in het complex. Er werd gehoopt dat er een huisartsenpraktijk belangstelling zou hebben, maar dat is niet gelukt. Als oorzaak wordt onder andere de decentrale ligging genoemd. De verhuurbare ruimte bedraagt 570 vierkante meter. Daarvoor zijn nu gesprekken in een vergevorderd stadium met een organisatie voor hardloopadvies en crossfit. Het gaat daarbij om verhuur van de hele beschikbare ruimte.

Sportcomplex 1574
Ook na de ingebruikname van Sportcomplex 1574 kwamen er nog zaken naar voren die onder het kopje ‘kinderziektes’ geschaard kunnen worden. Zo bleek het geluid in de topsporthal bij het scoren te zacht. Er zijn nu hoorns geplaatst om dat te versterken. Ook voor een bij de bouw vergeten goederenlift is een oplossing. Er wordt een elektrische hijslier aangebracht om zaken van en naar de verschillende etages te transporteren.

Sportwethouder Spijker over de ingebruikname en eerste ervaringen met de nieuwe sportaccommodaties in Leiden.

Parkeerdruk
Uit de wijk zijn sinds de ingebruikname van het complex klachten bij de gemeente binnengekomen over de parkeerdruk. Die is volgens bewoners toegenomen. Wethouder Spijker gaat er vanuit dat dat wordt opgelost met de in gebruikname van het parkeerterrein van het complex. Op eigen terrein komen zestig parkeerplaatsen en tweehonderd fietsklemmen. Ook worden bezoekers van het sportcomplex nadrukkelijker gewezen op de parkeermogelijkheden achter de Vijf Meihal.

Andere zaken waaraan de komende tijd nog een laatste hand wordt gelegd zijn een bruggetje naar het complex op de hoek van de Churchilllaan en de Telderskade, een oversteekplaats bij de Telderskade naar het Leonardo College, een basketbalbord en een freerunning parcours en extra bomen en groen.

Boetekorting
Dat het complex later is opgeleverd dan was afgesproken, brengt de gemeente Leiden aan de aannemer een boetekorting in rekening. De hogere kosten die te maken hebben met de latere oplevering wil Leiden zo verhalen. Het gaat om een bedrag van 550.000 euro. Andere kosten die hoger uitvallen, zijn veroorzaakt door prijsstijgingen en meerwerk. Daarvoor is de aannemer niet aansprakelijk.

ZZ Leiden
Een ander zich voortslepend conflict heeft te maken met ZZ Leiden. De basketbalclub had bij de Vijf Meihal de beschikking over een eigen Business Lounge waar sponsoren werden ontvangen voor borrels en af en toe een diner. Die ruimte in er ook in het nieuwe sportcomplex, maar zodra ZZ er maaltijden wil serveren, gaat de teller lopen. Clubvoorzitter Marcel Verburg vertelde eerder dat het gaat om een extra bedrag van 32.000 euro om de horeca uit te kopen als er maaltijden worden geserveerd. Dat kan de club niet betalen, waardoor de sponsoren al eens moesten uitwijken naar het centrum voor een hapje eten en er zelfs al een keer een broodje uit het vuistje is genuttigd voor de deur van de hal.

De afgelopen weken wordt er weer druk overlegd met de gemeente, maar een oplossing is er nog niet. Voor twee wedstrijden in december betaalt ZZ Leiden nu toch extra om een buffet of diner te kunnen serveren.

Schrijnend
VVD-raadslid Maaike van Vliet reageert kritisch over het conflict met ZZ Leiden Basketball. “Wat ik heb begrepen is dat ze er niet uitkomen met de gemeente. Die wil de ‘reguliere huur’ vragen aan ZZ Leiden voor eten en business lounge, anders krijgen ze waarschijnlijk de exploitatie niet rond van de nieuwe hal. Dat was natuurlijk van te voren al spannend. Maar nu dat bedrag zo hoog is dat ZZ daar helemaal geen gebruik van gaat maken, wordt het natuurlijk helemaal lastig voor de gemeente om het een kostenplaatje van de hal rond te krijgen.” Van Vliet noemt de hele gang van zaken ‘vrij schrijnend’.

Naast de onenigheid over de horeca, steekt het de club ook nog steeds dat er minder stoeltjes in de topsporthal zijn aangebracht dan waarop ZZ Leiden de zinnen had gezet. Met meer toeschouwers kunnen ook internationale wedstrijden in de hal worden gespeeld. Nu mag dat niet van de bond. Wethouder Spijker wil er niet al teveel woorden meer aan wijden, maar stelt wel dat uitbreiden technisch nog steeds kan. Dan moet ZZ wel zelf met businessplan komen.

 

Leiden Politiek Sport


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×