PvdA-fractievoorzitter Arnold Posthuma is blij met het extra geld voor armoedebestrijding. (Foto: PvdA Voorschoten)

Voorschotense raad regelt extra geld voor mensen met schulden

De afgelopen periode heeft de gemeenteraad van Voorschoten meer geld beschikbaar gesteld om inwoners die in een lastige financiële situatie zitten te helpen. Zoals de oprichting van een Noodfonds. “Helaas is die hulp vaak niet bij de inwoners terecht gekomen. Soms durfden inwoners de hulp niet aan te vragen, of vond men het vervelend om voor de zoveelste keer hun persoonlijke verhaal te doen”, stelt PvdA-fractievoorzitter Arnold Posthuma die daarom een voorstel indiende om inwoners met problematische schulden actief en gericht te helpen.

Posthuma: “De gemeente informeert inwoners volstrekt onvoldoende over de nieuwe mogelijkheden en zelfs lang niet alle hulppartijen waren voldoende om de hoogte van deze extra financiële ruimte. Als PvdA vonden we dat daar iets aan moest gebeuren. Daarom is vorige maand bij de begroting ook al extra geld beschikbaar gesteld voor communicatie over het Noodfonds.”

De afgelopen jaren bleef het aantal schuldsaneringstrajecten in Voorschoten opvallend laag. “Terwijl het aantal problematische schulden is gestegen”, zegt Posthuma. “Een ontwikkeling die we ook zien in onze buurgemeenten en op landelijk niveau. We signaleren dat mensen hulp nodig hebben, maar om verschillende redenen er niet naar vragen.” Op 1 juli 2023 zijn nieuwe regels in werking getreden: de zogenoemde ‘wettelijke en minnelijke schuldsaneringsregels’. Het schuldsaneringsstraject is daarmee ingekort: van 36 naar 18 maanden. Bewoners met een lastige financiële situatie krijgen met deze nieuwe regeling sneller perspectief.

“In goed overleg met wethouder De Bruijn (VVD) heeft de PvdA daarom een gericht voorstel gedaan. Door bij bewoners langs te gaan en direct hulp aan te bieden. Uit ervaringen van andere gemeentes is gebleken, dat deze methode veruit de meest effectieve is. Door het geld in dit voorstel te verdubbelen, kunnen veel meer inwoners met problematische schulden worden geholpen”, zegt Posthuma. “Daar komt bij dat de financiële en maatschappelijke kosten van uithuisplaatsingen, afsluiten van nutsvoorzieningen en schuldsaneringstrajecten vele malen hoger zijn dan de kosten van het voorkomen van dergelijke situaties.”

GroenLinks, D66 en Voorschoten Lokaal steunden het PvdA-voorstel dat daarmee een ruime meerderheid haalde. Posthuma: “Maar ook wethouder De Bruijn (VVD) verdient alle complimenten voor zijn positieve grondhouding bij dit voorstel.”

Maatschappij Politiek Voorschoten


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×