Kwinnie Lê neemt de Doesjenel Prijs in ontvangst.
Kwinnie Lê neemt de Doesjenel Prijs in ontvangst. (Foto: Cor Klein)

Kunsttalent Kwinnie Lê wint Doesjenel Prijs

Kwinnie Lê mag zich de eerste winnaar van de Doesjenel Prijs noemen. Zij nam de prijs vrijdagavond in ontvangst in Museum De Lakenhal tijdens ‘Lakenhal Laat’. De Doesjenel Prijs is een nieuwe, tweejaarlijkse prijs voor beeldend kunstenaars van 35 jaar of jonger met een aantoonbare band met Leiden. Met deze prijs wil Museum De Lakenhal de ontwikkeling van jong kunsttalent stimuleren.

Een professionele jury nomineerde op 16 mei tijdens de ‘Industry Day’, de jaarlijkse bijeenkomst voor Leidse makers, G.C. Heemskerk, Emma van Noort en Kwinnie Lê voor deze kunstprijs. De jury roemde de kwaliteit van de inzendingen en noemde de drie kunstenaars ‘ambitieus, inspirerend en zeer divers in hun werkwijze en uitingsvormen’. Vrijdag maakte de jury bekend unaniem voor Kwinnie Lê als prijswinnaar te hebben gekozen. Lê, die zichzelf omschrijft als kunstenaar, dichter en gedaanteverwisselaar, werkt op het snijvlak van lichaam en taal. Haar werk is, als kind van twee Vietnamese bootvluchtelingen, sterk beïnvloed door haar culturele achtergrond. Zo is in haar presentatie een klein altaar opgenomen, waarbij ze met rijst, lepels, bloemen en bankbiljetten haar voorouders en familieleden op traditionele wijze eert.

Aangrijpende zoektocht
De jury toonde zich onder de indruk van haar presentatie en schrijft in het juryrapport: “Op visueel krachtige maar ook poëtische wijze weet Lê ons mee te nemen in een aangrijpende zoektocht naar haar familie, haar voorouders en vooral naar zichzelf. Het werk is diep persoonlijk, maar raakt een ieder en werkt daardoor sterk verbindend.”

Lê, die met deze prijs een bedrag van 5000 euro en een kunstobject ontworpen door Judith Bloedjes heeft gewonnen. Lê vertelde zaterdag 16 december over haar werk en haar achtergrond in het Sleutelstadprogramma Cultuur071.

Cultuur Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×