vaccinatie
In het gebouw werden in drie jaar tijd duizenden mensen geprikt tegen corona. (Foto: Rob van Dullemen)

Priklocatie Leiden sluit na drie jaar, vaccineren voor de meeste mensen niet meer nodig

De priklocatie van de GGD aan de Haagse Schouwweg in Leiden sluit na drie jaar haar deuren. In het gebouw werden in die tijd duizenden mensen gevaccineerd tegen corona, en het afgelopen jaar ook tegen HPV. “Het zou eerst voor negen weken zijn, maar dat werd een stuk langer. Het is wel gek om het nu allemaal af te breken”, zegt Pieter Haasbeek, manager coronabestrijding bij Hecht GGD Hollands Midden.

Momenteel gaat er een grote griep- en coronagolf door de regio. Toch is vaccineren voor de meeste mensen niet meer nodig, zegt Haasbeek. “De eerdere prikken bieden voor de meeste mensen voldoende bescherming voor een mild verloop van de ziekte. Enkel mensen boven de 60 jaar, zwangere vrouwen en kwetsbare groepen worden nu nog uitgenodigd voor een herhaalprik.” Voor die mensen is in Leiden op 22 december de laatste kans om een herhaalprik tegen corona te halen, daarna wordt de priklocatie afgebroken.


Pieter Haasbeek, manager coronabestrijding bij GGD Hollands Midden in gesprek met verslaggever Robbert Beurse.

Intensive care
Hoewel corona momenteel in recordhoogtes wordt waargenomen in het riool, en dus ook razendsnel rondgaat in de samenleving valt het met het aantal opgenomen mensen heel erg mee. “Momenteel liggen er zo’n duizend mensen met corona in het ziekenhuis en ongeveer dertig op de intensive care”, weet Haasbeek. “Dat is natuurlijk veel minder dan het ooit geweest is.”

Dat mensen minder ziek worden heeft te maken met de nieuwe varianten van het virus, die minder ziekmakend zijn. Maar ook de vaccins dragen bij aan de lagere ziekenhuisbezetting. “Je kan nog corona krijgen, ook als je gevaccineerd bent. Maar je klachten zijn veel minder heftig”, zegt de manager coronabestrijding.

Waarschijnlijk wordt er volgend jaar opnieuw een priklocatie geopend, mogelijk op dezelfde locatie. Maar ook dan is het halen van een nieuwe prik voor de meeste mensen waarschijnlijk niet nodig. “Laten we hopen dat de varianten die dan rondgaan net zo mild zijn als nu.”

Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×