Op de Motorhuislocatie verrijzen 564 koop- en huurappartementen. (Foto: Chris de Waard)

Motorhuislocatie in Lage Mors biedt plaats aan 576 woningen

Op de plek waar nu nog het Motorhuis zit verrijzen de komende jaren in totaal 576 woningen. Het Leidse college heeft eerder deze week het ontwerpbestemmingsplan vastgesteld voor bouwproject Vondel en de Zwaan dat nu ter inzage wordt gelegd. Als er geen bezwaar tegen het plan wordt gemaakt, zou de sloop van de bestaande gebouwen over ongeveer een jaar kunnen beginnen.

Het plan voorziet in de bouw van 576 appartementen, verdeeld over meerdere gebouwen en twee woonblokken die daar bovenuit torenen. Aan de zijde van de Plesmanlaan komt een ‘hoogteaccent’ van zeventig meter en langs de Vondellaan een woontoren van veertig meter hoog.

In het complex komen 201 sociale huurwoningen, dat is 35 procent van het totaal. Twintig procent van de appartementen valt in de categorie middeldure koop (114 stuks) en zestien procent (93 appartementen) wordt middeldure huur. In de vrije sector worden tenslotte 120 appartementen verhuurd, terwijl er 48 te koop worden gezet.

Wethouder Julius Terpstra (bouwen) over het bouwproject Vondel en Zwaan dat voorziet in 576 nieuwbouwappartementen.

Parkeerplekken
Voor al die nieuwe bewoners worden 180 parkeerplekken aangelegd in een inpandige garage. Deze komt aan de kant van de Gerard Brandtstraat. Daar was eerder ook de ingang gepland, maar na bezwaren van de buurt is die verplaatst naar de Vondellaan. “Zo hoeft het autoverkeer niet de wijk in”, zegt Terpstra over die voor de hand liggende keuze. Ook op een ander punt is het plan aangepast na kritiek van omwonenden. De woontoren van veertig meter is een stuk verplaatst, zodat de echte hoogbouw verder van de bestaande woningen in de Lage Mors komt. De toekomstige bewoners krijgen overigens geen parkeervergunning en kunnen hun auto dus niet in de wijk zetten.

Daktuin
Op en om Vondel en de Zwaan komt ook het nodige groen. Zo is tussen de bouwblokken een binnentuin ingetekend. die ‘Kweeklust Natuurtuin’ moet via het nieuw aan te leggen Park Kweeklust Vossiusplein en de bestaande groenstrook langs het flatgebouw aan de Muiderkring een biodiverse verbinding vormen met het bestaande park Kweeklust verderop in de wijk. Ook op het dak van de parkeergarage komt groen. Daar is voorzien in een collectieve daktuin voor de toekomstige bewoners.

Weerstand
Hoewel er dus enigszins rekening is gehouden met de wensen van de wijk, blijft de weerstand tegen het bouwplan groot. “En dat begrijp ik ook wel”, zegt Terpstra. “Maar dat heb je altijd wel bij binnenstedelijke ontwikkelingen. Het gaat om een fors en groot bouwplan. Dat raakt mensen. Daar loop ik niet voor weg. Maar we gaan er wel mee door, want die woningen  zijn gewoon keihard nodig.”

Deze weergave toont hoe het bouwproject er in grote lijnen uit gaat zien. (Afbeelding: Gemeente Leiden)

Leiden Maatschappij Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×