De herten in de Leidse Hout mogen blijven. (Foto: Chris de Waard)

Leidse Hout verwacht dit voorjaar gewoon hertenkalfjes

Demissionair minister Piet Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) heeft de huis- en hobbydierenlijst aangepast waarop zoogdieren staan die vanaf 1 juli 2024 gehouden mogen worden. Diersoorten die niet op die zogenoemde ‘positieflijst’ staan, mogen dan niet meer worden gehouden. Na een storm van kritiek over met name het ontbreken van dam- en edelherten op de lijst, wordt voor deze dieren nu een uitzondering gemaakt.

“Er waren veel instemmende reacties, maar ook zorgen, met name van houders van damherten en edelherten in hertenkampen”, schrijft de minister in een brief aan de Tweede Kamer. “Zij hebben aandacht gevraagd voor het feit dat hertenkampen in Nederland een lange geschiedenis kennen, op grote schaal voorkomen en een maatschappelijke waarde hebben. Dat heeft mij ertoe doen besluiten om te voorzien in een permanente vrijstelling voor houders van damherten (Dama dama) en edelherten (Cervus elaphus) van het verbod om dieren te houden die niet op de huis- en hobbydierenlijst staan. Dit heeft tot gevolg dat hertenkampen kunnen blijven voortbestaan.”

In Leiden worden alleen in de Leidse Hout herten gehouden. Eerder dit jaar vertelde manager David Brandwijk van de Kinderboerderijen Leiden, waar ook het hertenkamp onder valt, dat er een uitsterfbeleid ingezet zou moeten worden. Vanaf 2024 mogen alleen nog dieren worden gehouden die op een speciale lijst van het ministerie staan. Herten stonden daar niet op.

Castreren
Toen begin 2023 de enige damhertenbok in de Leidse Hout overleed, werd in eerste instantie besloten geen nieuwe bok meer aan te schaffen. “Maar achteraf vonden we dat toch niet zo’n goed idee en hebben we alsnog een nieuwe bok gekocht”, vertelt Brandwijk nu. “We hebben uiteindelijk maar drie weken zonder bok gezeten. En als het verbod door was gegaan dan hadden we hem laten steriliseren. Steriliseren ja, niet castreren”, lacht Brandwijk. “Want dan verliest zo’n bok ook zijn mannelijkheid. Dan krijgt hij bijvoorbeeld geen gewei meer.”

Petitie
Hoe zit het dan met de petitie van het theehuis in de Leidse Hout? Daar worden bezoekers opgeroepen om hun handtekening op een lijst te zetten. Met de petitie wordt de gemeente opgeroepen om zo snel mogelijk weer een nieuwe bok naar het hertenkamp te halen. “Ik denk dat ze gewoon niet goed opgelet hebben”, zegt Brandwijk. “De bok is nog jong en heeft nog geen groot gewei, maar wel al twee hoorntjes waar het gewei uit gaat groeien.”

Hertenkalfjes
Nu voor herten alsnog een uitzondering is gemaakt, blijft ook de Leidse kudde dus gewoon rondlopen in het enige Leidse hertenkamp. “Het zijn zeven hindes en dus één jonge bok”, vertelt Brandwijk. “En die heeft ook zijn werk al gedaan, dus in het voorjaar gaan we wel wat hertenkalfjes zien.”

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×