Alex Friso (GroenLinks) en Mitchell Wiegand Bruss (Studenten voor Leiden) namen het initiatief voor de jongerenraad. (Foto: Chris de Waard)

Leiden krijgt een jongerenraad 'op proef'

Niet over, maar met jongeren praten. En vooral ook naar ze luisteren als ze met suggesties komen. Dat is in grote lijnen het idee achter het initiatiefvoorstel van de Leidse raadsleden Alex Friso (GroenLinks) en Mitchell Wiegand Bruss (Studenten voor Leiden). De twee stellen de raad voor om een jongerenraad op te richten voor de periode tot aan de  gemeenteraadsverkiezingen van 2026.

De initiatiefnemers spraken het afgelopen jaar met alle middelbare scholen in Leiden en hebben er inmiddels twaalf gevonden die mee willen doen. Elke school vaardigt twee leerlingen af. Die worden de komende tijd per school geselecteerd of gekozen. De scholen zijn vrij in de manier waarop hun vertegenwoordigers worden gekozen. Het gaat om scholieren tot 18 jaar. “Want juist die vallen nu nog overal buiten”, lichten Friso en Wiegand Bruss toe. “Ze mogen nog niet stemmen en ook voor allerlei participatietrajecten zijn ze nog te jong. Terwijl ze hele waardevolle ideeën kunnen hebben.”

Het is de bedoeling dat de jongerenraad zowel gevraagd als ongevraagd adviezen gaan geven aan het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad. Op zo’n advies moet in elk geval altijd een inhoudelijke reactie van de gemeente komen en zo mogelijk moeten adviezen worden opgevolgd. De jongerenraad gaat zo vroeg mogelijk in 2024 van start en wordt na een jaar door de jongeren en de scholen geëvalueerd. Eind 2025 moet het college dan met scenario’s komen voor het vervolg van een jongerenraad.

Nynke Tesselaar, Jesper en Pjotr van het Bonaventura Agora en initiatiefnemers Alex Friso (GroenLinks) en Mitchell Wiegand Bruss (Studenten voor Leiden) vertellen over de proef met de jongerenraad.

Budget
De jongerenraad krijgt voor de werkzaamheden ook geld van de gemeente. Met dat eigen budget kunnen bijvoorbeeld onderzoek en enquêtes worden betaald en ook voor communicatie is er dan geld. Verder wordt de jongerenraad bijgestaan door de Stichting SOL en komt er ambtelijke ondersteuning. De jongerenraadsleden zelf krijgen een vergoeding voor hun werkzaamheden. Die gaan mogelijk ten koste van een bijbaantje en zo verliezen ze er niet op. De kosten van de pilot die loopt van begin 2024 tot medio 2026 bedragen volgens de initiatiefnemers 175.000 euro.

Verkiezing
De andere partijen in de Leidse gemeenteraad zijn stuk voor stuk enthousiast over het plan en als de raad er komende donderdag over moet stemmen zal dat weinig discussie meer opleveren. Ook de scholen hebben hun steun uitgesproken en stuurden zelfs een gezamenlijke brief aan de gemeenteraad waarin ze het initiatiefvoorstel van harte ondersteunen. Een van de ondertekenaars van de brief is Nynke Tesselaar van het Bonaventura Agora. Ze was zelfs met een aantal geïnteresseerde leerlingen naar de commissiebehandeling gekomen. Of Jesper en Pjotr, die de avond heel interessant vonden, ook de vertegenwoordigers van hun school worden, is nog niet bekend. “We gaan nog intern kijken hoe we die selectie gaan doen”, vertelt Tesselaar. “Misschien komt er wel een verkiezing.” Of de twee daaraan mee zouden doen, weten ze nog niet. Wel hebben ze allebei al een idee waar ze het in de jongerenraad over zouden willen hebben.

 

Leiden Onderwijs Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×