Een laatste protest tegen bomenkap in Voorschoten. (Foto's: Marjolein Altena)

Een laatste protest tegen bomenkap in Voorschoten

Tegenhouden kunnen ze het niet meer, het protest is al eerder afgewezen, maar een aantal bewoners wilde afgelopen zaterdag toch laten weten het niet eens te zijn met de kap van drie platanen aan de Van Hogendorpweg in het Voorschotense Noord-Hofland. Een ludieke actie, dat weten ze zelf ook.

In 2012 kregen basisscholen De Vink en Het Kompas een nieuw gebouw. Op de nieuwe plek stonden 47 bomen, daar zijn er 6 van overgebleven op de oude plek. Daaromheen zijn woningen gebouwd maar de bomen staan te dicht op de huizen en de wortels kunnen schade aan de fundering veroorzaken door de wortelopdruk. Het college besloot tot kap.

“We hebben keihard gevochten voor drie platanen en de toezegging gekregen dat ze mochten blijven staan. We hebben de gemeente vroeg gewaarschuwd om niet te dicht bij de bomen te bouwen, daar is niet naar geluisterd”, vertelt Arie Nieuwland. Hij was destijds woordvoerder van het Comité Nieuwbouw Noord-Hofland.

Hij vervolgt: “Nu is dit de consequentie, weer bomen die verdwijnen terwijl er op dit moment nog geen acuut probleem is maar de gemeente wil in de toekomst schade voorkomen. De kap is onnodig want er zijn technische mogelijkheden om die worteldruk te beperken, dat heb ik ook geschreven en toegelicht maar ook nu wordt er niks mee gedaan terwijl er, ondanks toezeggingen ter compensatie, al zoveel groen is verdwenen. We hebben het gevoel dat de echte wil bij de gemeente ontbrak. We proberen nog wel één van de platanen te redden, voor de overige twee is het einde verhaal.”

Marjolein Altena sprak met woordvoerder Arie Nieuwland, Monique Lamers van de Bomenbond Rijnland en GroenLinks- fractievoorzitter Albert Deuzeman over de bomen.

Volgens de gemeente zijn platanen exoten die niet in Nederland thuishoren. “Dat klopt in eerste instantie”, zegt Monique Lamers van de Bomenbond Rijnland. “Maar je ziet dat vogels, kevers, lieveheersbeestjes en andere dieren in de loop van de tijd wel de weg vinden naar platanen. Deze bomen zijn belangrijk vanwege de enorme kroon die schaduw biedt tijdens warme zomers en platanen zijn met 30 jaar jong volwassen. Begin dit jaar hebben wij ingesproken tijdens de behandeling van de Nota Klimaatadaptatie van de gemeente. De conclusie was dat er meer bomen nodig zijn. Dat is mooi maar kijk dan eerst naar wat je hebt en vermijd kappen.”

Ook GroenLinks voorman Albert Deuzeman kan niks meer betekenen. “Dit is een collegebesluit.” Hoe jammer ook, hij begrijpt het wel. “De bomen staan veel te dicht op de huizen, daar had bij de bouw rekening mee moeten worden gehouden. Dat is niet gebeurd en de bewoners zitten er nu mee, hier zijn alleen maar verliezers. Een goeie leer voor de volgende keer maar een harde les.”

Nieuws Politiek Voorschoten


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×