(Foto's: Jelle Broekstra)

Pleidooi voor verlagen snelheidslimiet op Vondellaan

De regels rond het verlagen van de maximumsnelheid op wegen zijn afgelopen oktober veranderd. Daardoor komen nu ook zogenoemde gebiedsontsluitingswegen daarvoor in aanmerking. Voorheen gold als voorwaarde dat een weg een zogenaamde verblijfsfunctie moest hebben om voor zo’n snelheidsverlaging in aanmerking te komen.

Dat hoeft niet meer en dus zien CDA, SP en PvdA hun kans schoon. De partijen maken zich zorgen over de verkeersveiligheid op de Vondellaan en vragen het college om de snelheid daar te verlagen van vijftig naar dertig kilometer per uur. “Er wordt regelmatig hard gereden en dat leidt tot gevaarlijke situaties”, schrijven de drie partijen in hun verzoek aan het stadsbestuur. “Onder andere voor ouders met kinderen die hier fietsen op weg naar een van de drie basisscholen aan of nabij de Vondellaan.”

In het verleden vroeg ook de wijkvereniging Lage Mors de gemeente al eens om de snelheidslimiet op de Vondellaan af te waarderen. Toen kon dat nog niet, maar met de nieuwe regels zien de politieke partijen nu wel mogelijkheden. En als het nu niet kan, willen de vragenstellers weten wat er nodig is om de afwaardering van de snelheidslimiet op de Vondellaan wel mogelijk te maken en die maatregelen dan ook te nemen.

De partijen wijzen erop dat op een deel van de Vondellaan ook nu al een adviessnelheid van dertig kilometer per uur geldt. “En op de Damlaan, die in het verlengde ligt van de Vondellaan, geldt al een maximumsnelheid van dertig. Het gaat dus slechts om een paar honderd meter waar nu nog vijftig gereden mag worden, waardoor het tijdverlies voor auto en bus verwaarloosbaar is.”

Rond de Eerste Leidse Schoolvereniging (ELS) op de hoek van de Vondellaan en de P.C. Hooftlaan geldt momenteel al een snelheidslimiet van vijftien kilometer per uur in de schoolzone. CDA, SP en PvdA vragen ook of die bestaande schoolzone uitgebreid kan worden naar de zijde van de Vondellaan.

Leiden Maatschappij Onderwijs Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×