Voorzitter Tjitske Veldkamp van Energiek Leiden. (Foto: Chris de Waard)

Energiek Leiden gaat voor versnelling energietransitie

Huurders en woningeigenaren helpen om sneller te verduurzamen. Dat is het doel van de samenwerking tussen de gemeente Leiden en burgercoöperatie Energiek Leiden die de handen ineen slaan en vanaf komend jaar samen aan de slag gaan met het helpen opzetten van bewonersinitiatieven rond het opwekken en besparen van energie. Ook wordt ingezet op kleinschalige, coöperatieve warmteprojecten met lokale bronnen.

“In 2024 gaan we samen met de gemeente Leiden aan de slag om huurders en woningeigenaren te helpen om sneller te verduurzamen. Ik zit echt nog een beetje te stuiteren”, zegt voorzitter Tjitske Veldkamp van Energiek Leiden. “We waren ongeduldig en wilden sneller. We hebben tegen de gemeente gezegd dat we er de mensen voor hebben en de gemeente zei ‘nou, laat het maar zien dan’. Nu krijgen we een veel grotere rol bij de verduurzaming van woningen in Leiden. Het is allemaal behoorlijk ambitieus.”

Voorzitter Tjitske Veldkamp van Energiek Leiden over de nieuwe rol die de organisatie vanaf 2024 krijgt bij het helpen verduurzamen van woningen in Leiden.

Energiecoaches
Vanaf 2024 gaat Energiek Leiden vier dingen doen. Om te beginnen wordt het aantal energiecoaches verdubbeld. Dat zijn de experts die aan huis komen en aangeven welke maatregelen genomen kunnen worden om energie te besparen. Er zijn er nu dertig en dat moeten er dus zestig worden. “En dan komen er ook nog 25 energiecoaches bij die zich speciaal gaan richten op huurders”, vertelt Veldkamp. “In een woning die niet van jou is, neem je toch een ander soort maatregelen dan in je eigen huis.”

Warmtenetten
Ook gaat Energiek Leiden meer werk maken van wijkgerichte oplossingen. Veldkamp: “We hebben vijf mensen die gaan helpen om zulke projecten op te zetten. Deze wijkinitiatief- ondersteuners gaan aan de slag op straat- of wijkniveau voor kleinschalige oplossingen. Ook komt er een kwartiermaker voor warmteoplossingen. Bijvoorbeeld om lokaal kleinere warmtenetten te realiseren.

Een laatste punt is het uitbreiden van de organisatie. “We bestaan nu twee jaar. We willen de komende tijd echt meer leden gaan werven. Nu zijn dat er driehonderd en dat willen we graag verdubbelen.

Uitvoeringsovereenkomst
Wethouder van Delft die de energietransitie in haar portefeuille heeft, is ook gelukkig met de samenwerking. In een brief aan de gemeenteraad schrijft ze verheugd te zijn over de uitvoeringsovereenkomst die ze met Energiek Leiden heeft getekend. Ze komt daarmee ook tegemoet aan verschillende oproepen van de raad die al langer graag wilde dat de gemeente meer met lokale initiatieven ging samenwerken. “Door lokale samenwerking wordt de lokale slagkracht versterkt en ook blijft opgebouwde kennis in de stad. Zo groeit de kennis over de noodzaak van de energietransitie.”

Duurzaamheid Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×