Een meisje hangt een houten hart aan de brugleuning bij Rhijnhof. (Foto: PR)

Houten herinneringsharten bij begraafplaats Rhijnhof

De kerstdagen en het nieuwe jaar zijn voor velen het moment waarop er gedacht wordt aan diegenen die er niet meer zijn. Directeur Nicoline Zemering van begraafplaats Rhijnhof bedacht tijdens corona een manier om geliefden te herdenken met een ‘Hart van herinnering’. Inmiddels is het een traditie bij de begraafplaats.

Tijdens de coronaperiode gingen mensen meer naar buiten. Ook het park rond de begraafplaats was populair als wandelgebied. Uitvaarten konden niet doorgaan. De lichtjesavond die altijd werd georganiseerd ook niet. Met de nieuwe brug in het park in gedachten moest Nicoline denken aan de liefdesslotjes aan bruggen die je overal in de wereld tegenkomt.  “Ik wilde ook zoiets maar je moest er ook een boodschap op kunnen schrijven, dus zo ontstond het idee voor een hart van hout van twaalf centimeter met een touwtje om het aan de brug te hangen.”

Huppelen
“En zo was het ‘Hart van herinnering’ was geboren”, vertelt Nicoline enthousiast. “Dan hangen daar opeens een heleboel harten met hartverwarmende en soms ook hartverscheurende teksten die soms, als het waait, tegen de brugleuning klepperen. Het geeft een gevoel van saamhorigheid. Je bent niet alleen met je verdriet”. De houten harten vertegenwoordigen overigens niet alleen verdriet. Zemering: “Je ziet ook kinderen vrolijk naar de brug huppelen om een hart op te hangen en dan roepen ze dat ze er iets moois voor opa op gaan schrijven of tekenen. Nou, dan huppelt mijn hart ook.”

Vuurkorven
De lichtjesavond was voorheen in november rond Allerzielen, maar tegenwoordig in januari. Daardoor is er meer tijd om nog iets extra’s met de hartjes te doen. In de derde week van het nieuwe jaar worden de harten door de medewerkers van de begraafplaats van de brug gehaald. “Dan gaan ze allemaal door je handen en zie je de teksten en je krijgt er dan eigenlijk ook een band mee”.  De houten harten worden vervolgens verbrand. Het idee daarbij is dat al die mooie herinneringen als een berichtje naar boven worden gestuurd. “Een soort oeridee waar je dan op aansluit. Eigenlijk ligt het voor de hand en mensen vinden het ook mooi.”

Iedereen kan tot 1 januari gratis een hart van herinnering ophalen in Theehuis Veldheim. Als dat is gesloten dan kan afhalen ook in het kantoor van de begraafplaats aan de Laan te Rhijnhof 4. Dat open is van 10.00-15.00 uur. De harten worden in vuurkorven verbrand tijdens de lichtjesavond op zondag 21 januari 2024.

Directeur Nicolien Zemering van begraafplaats Rhijnhof vertelt over de ‘Harten van herinnering’

 

Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×