Wethouder Abdelhaq Jermoumi verdedigt zich tijdens het spoeddebat over de kosten van onderwijshuisvesting. (Foto: Chris de Waard)

Spoeddedat onderwijshuisvesting brengt wethouder niet in problemen

Het ingelaste debat over de kosten van de Leidse onderwijshuisvesting heeft onder de streep vooralsnog niets opgeleverd. Ook kwam wethouder Abdelhaq Jermoumi eigenlijk geen moment echt in problemen.

VVD, ChristenUnie en de Partij Sleutelstad vroegen het spoeddebat aan, omdat onlangs bleek dat de gemeente een tekort van 101,5 miljoen euro heeft voor het onderhouden en vervangen van onderwijsgebouwen. De plannen voor de schoolgebouwen staan in in een Integraal Huisvestingsplan voor het onderwijs (IHP). De indienende partijen vonden dat de wethouder de raad te laat en niet adequaat had geïnformeerd over het megatekort.

Tijdig en volledig
Jermoumi hoorde op 30 oktober dat er problemen waren met het IHP, maar informeerde de raad pas enkele weken later. In de tussentijd stelde de gemeenteraad de gemeentebegroting vast. De informatie over het tekort hoorde bij de begrotingsbehandeling vond VVD-raadslid Maaike van Vliet. Jermoumi zei in een nadere toelichting dat hij alleen wist dat er problemen waren met de planen voor het Visser en het Bona, maar dat daarbij nog geen bedrag bekend was. “Ik heb u tijdig en volledig geïnformeerd. Toen het bedrag, veertig miljoen extra, bekend was, heb ik dat meteen gemeld.”

Volgens de wethouder kon de raad het om die reden dan ook niet betrekken bij de behandeling van de begroting. “Dat was op 9 november en pas op 13 november kende ik het bedrag. De herwaardering waaruit dat naar voren kwam, was toen ook nog niet door het college vastgesteld.”

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de onderwijshuisvesting, maar het rijk heeft daar volgens onderwijswethouder Jermoumi niet de juiste middelen bij gegeven. “Bijna alle gemeenten worstelen met ditzelfde probleem. Hopelijk maakt het nieuwe kabinet straks andere keuzes.”

Kaderbrief
Een oplossing voor het tekort kwam er dan ook niet uit het debat. Volgend voorjaar worden de benodigde budgetten weer besproken bij de behandeling van de zogenoemde Kaderbrief. Bij die voorzet voor de volgende begroting, worden alle ambities met de bijbehorende investeringen integraal afgewogen. Of het dan nog steeds om 101,5 miljoen gaat durfde Jermoumi niet te beloven. “Als een schoolbestuur besluit om een opleiding te verplaatsen van Gouda naar Leiden dat staan we aan de lat”, gaf hij als voorbeeld van de veel onzekerheden waarmee het dossier is omgeven.”

Meer ambities
Andere zaken die de gemeente kunnen dwingen om bestaande plannen te herzien zijn bijvoorbeeld prognoses die veranderen, wissellocaties die niet op tijd beschikbaar zijn of oorlogen die leiden tot hogere prijzen en een toestroom van vluchtelingenkinderen zoals nu aan de hand is met leerlingen uit Oekraïne. Zomaar meer geld toezeggen kan Jermoumi ook niet. “We vormen met z’n allen een college. Ik ben niet de enige wethouder en we hebben meer ambities. We zullen het moeten doen met het geld dat beschikbaar is binnen de gemeentebegroting.”

In een motie die aan het einde van het debat werd ingediend, werd het college door de drie indienende partijen opgeroepen om samen met de raad op zoek te gaan naar oplossingen. Ook zou de onderwijswethouder het dossier voortaan samen met wethouder Ashley North van financiën moeten oppakken. “Maak inzichtelijk wat er nodig is”, riep VVD-raadslid Van Vliet de wethouder op. De motie kreeg werd verworpen.

Leidse Ring Noord
Van de andere partijen was SP-fractievoorzitter Antoine Theeuwen met meest uitgesproken over de oplossingsrichting. “We delen de zorgen van de aanvragers van het debat, maar het antwoord is ook al gegeven door de wethouder. Er moet meer geld heen. En honderd miljoen vinden op en Leidse investeringsagenda van 1,2 miljard euro kan heus wel. Het is maar waar je de politieke voorkeur aan geeft.”

Vervolgens gaf Theeuwen enkele voorbeelden waar het geld wat de SP betreft gevonden kan worden. “Veertien miljoen bijvoorbeeld voor de herinrichting van de Hoge Rijndijk. Daar heeft de raad vorige maand nog mee ingestemd. Of het vertragen van de Leidse Ring Noord bij de Willem de Zwijgerlaan. Dat is goed voor vijftig miljoen. Volgens mij kom je dan al een heel eind. Als we schoolgebouwen de belangrijkste prioriteit van deze raad maken, moeten we het geld ervoor zoeken. U kunt niet overal voor blijven stemmen en dan aan het college vragen: Waar is het geld?”

Leiden Politiek IHP Leiden


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×