Ankie Stoutjesdijk geeft Lenferink uitleg bij het burgemeestersraam dat ze ontwierp. (Foto's: Chris de Waard, video: Robbert Beurse, Jelle Broekstra en Brigit Disseldorp)

Glas-in-loodraam voor oud-burgemeester Lenferink onthuld

Donderdagavond is tijdens de laatste gemeenteraadsvergadering van 2023 het glas-in-loodraam voor burgemeester Lenferink onthuld in de gang naast de raadzaal van het Leidse stadhuis. Het raam is ontworpen door de Leidse Kunstenaar Ankie Stoutjesdijk en vervaardigd door glazenier Rianne Willemsen. Het burgemeestersraam is een geschenk van de gemeenteraad aan Lenferink ter ere van zijn afscheid. De onthulling werd gedaan door Antoine Theeuwen. Hij is de vice-voorzitter van de Leidse raad.

Voor het burgemeestersraam heeft de Leidse kunstenaar Ankie Stoutjesdijk uitgebreid gesproken met Lenferink zelf en met mensen die nauw met hem hebben samengewerkt. Uit al die gesprekken haalde zij het beeld van een ‘benaderbare burgemeester die een sterk sociaal hart koppelt aan een ijzeren geheugen. Die conflicten beslecht door erheen te fietsen, de harmonie herstelt door op te dagen – in tijden van paniek, in tijden van rouw, maar ook als er iets te vieren is’, zo vertelde ze bij de onthulling.

Zij gebruikt in de afbeelding de fauteuiltjes uit de burgemeesterskamer, die laten zien dat Lenferink altijd het gesprek aangaat en ook zijn dossierkennis, zijn liefde voor art-deco, zijn geboorteplaats Delden, Wordfeud, schaken en de Leidse sleutels zijn terug te vinden in de symbolische voorstelling. De kleuren van het raam zijn geïnspireerd door de kleurtonen van het interieur van het verbouwde Stadhuis.

Het burgemeestersraam van Henri Lenferink. (Foto: Marc de Haan).

Andere ramen van oud-burgemeesters hebben vaak het familiewapen als onderwerp. “Maar toe ik nog burgemeester was hebben we al besloten om daar mee te stoppen”, vertelt Lenferink. “Het begon mis te gaan bij burgemeester Vis. Die had geen wapen en toen is er een bedacht. Iets met een haring inderdaad. En ook burgemeester Postma had geen familiewapen, ook voor hem is er een bedacht. En de kans dat er na mij nog veel burgemeester zullen volgen die wel zo’n wapen hebben, is maar klein. Dus dit is een veel betere oplossing”

Na de herbouw van het Stadhuis zijn de burgemeesters van de stad elk vereeuwigd in een glas-in-loodraam. De dertig burgemeestersramen aan de Vismarktzijde vormen een geheel. Sinds 1946 worden de burgemeestersramen geplaatst in de gang naast de raadzaal. Voor de plaatsing van het raam van Lenferink en om ruimte te maken voor toekomstige burgemeesters, zijn de ramen in de gang naast de Raadzaal herschikt. Het raam van Lenferink hangt nu prominent tegenover een van de deuren van de Raadzaal.

Voordat Lenferink in 2003 burgemeester van Leiden werd, had Leiden net als nu een jaar lang een waarnemend burgemeester. Dat was CDA-senator Wolter Lemstra. Die kreeg ondanks de tijdelijkheid van zijn ambtsvervulling toch ook een raam. Dat is nu opnieuw gemaakt in glas-en-lood en heeft nu een plek ter linker zijde van Lenferink’s raam.

 

https://www.facebook.com/watch/?v=612539901037332

De onthulling vond donderdag plaats in aanwezigheid van de kunstenaar, Lenferink en zijn familie en de Leidse gemeenteraad. (Video: Chris de Waard)

Advertentie

Leiden Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×