Hermelijn Smits. (Foto: PR)

'Nieuwe neusspray tegen verkoudheid kwetsbaren krijgt onvoldoende geld van farmaceuten'

Een miljoen mensen in Nederland hebben een longziekte zoals COPD en astma. Hermelijn Smits van het LUMC wil het immuunsysteem van deze kwetsbare mensen versterken met behulp van een nieuwe neusspray. Ze wil die ontwikkelen met behulp van lichaamseigen stoffen uit de darmen. Bedrijven willen niet investeren in het medicijn, omdat ze er niet aan kunnen verdienen. Het LUMC roept nu de hulp in van het publiek.

“De neusspray is nodig omdat veel kwetsbare mensen zoals kinderen, ouderen en mensen met een longziekte nog steeds heel erg ziek kunnen worden van een simpele verkoudheidsvirus”, vertelt Hermelijn Smits, hoogleraar Immunologie. “Ik laat me bij de ontwikkeling van deze neusspray inspireren door mensen die niet ziek worden. Stofjes in de darmen hebben bij hen een gunstig effect op het immuunsysteem.” Smits wil die stoffen naar de neus verplaatsen van kwetsbaren met behulp van haar neusspray.

Hermelijn Smits ontwikkelt nieuwe neusspray in LUMC .

Ontwikkeling
“We hebben al een prototype ontwikkelt van de neusspray. We willen de spray nu gaan testen in een groep gezonde vrijwilligers”, vertelt Smits. bij een succesvolle test kan de neusspray vervolgens worden getest bij kwetsbare mensen. “Helaas is het onderzoek voor farmaceuten niet interessant om te steunen, want ze kunnen er geen geld aan verdienen. Dat komt omdat het medicijn gemaakt wordt van lichaamseigen stoffen, en daar kunnen de farmaceuten geen patent op aanvragen.”

Het LUMC wil dat de nieuwe neusspray voor iedereen toegankelijk is en betaalbaar. Het ziekenhuis doet nu een beroep op een bijdrage vanuit het publiek. Daarnaast worden er ook vrijwilligers gezocht om het medicijn op te testen. Onder andere het Leids Universiteits Fonds (LUF) probeert nu 10.000 euro op te halen om het onderzoek te steunen. De helft daarvan is al binnengehaald.

Promotiefilm voor de nieuwe neusspray met toelichting LUMC.

Economie Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×