De koks van Resto VanHarte. (Foto: Omroep West)

Budgetvriendelijke Kerst: 'De aankleding van de tafel is veertig procent van het plezier'

Het kerstdiner kan mensen behoorlijk wat hoofdbrekens bezorgen. Stel je bijvoorbeeld voor dat je weinig geld hebt, maar wel de familie te eten krijgt. En dan is er ook nog een vegetariër bij en iemand met een glutenallergie. Tot overmaat van ramp is het jongste telg een slechte eter. Met dit gegeven in ons hoofd consulteren we drie thuiskoks.

We beginnen bij tante Willeke. Bij haar komt dit bonte gezelschap ook echt eten op Eerste Kerstdag. Omroep West-presentatrice Sharma Soerjoesing-Chin A Foeng is een gewaardeerd thuiskok. Ook haar vragen we om raad. En bij Resto VanHarte in het Leidse buurthuis Matilo is goedkoop koken het uitgangspunt.

Kringloopwinkel
Tante Willeke helpt ons gelijk een heel eind op weg. “Het zit hem niet altijd alleen in wat je eet, maar ook in hoe je tafel eruitziet. Met een simpel strikje dat je een keer op een cadeautje hebt gekregen, maak je de zoutpot al een stuk vrolijker.” De presentatrice scharrelde ooit een Engels servies bij elkaar bij de kringloopwinkel. “Voor 5 euro had ik een tas vol.”

Verbinden
Bij Resto VanHarte is de wekelijkse uitdaging om mensen een betaalbaar driegangendiner te serveren. Vandaag is dat met een kersttint. Het concept van VanHarte is om mensen door eten te verbinden en zo eenzaamheid tegen te gaan. In de Leidse vestiging Matilo is gastvrouw José druk bezig met de aankleding van de tafel. “Een mooi glas, kaarsen en feestelijke servetten, de aankleding van de tafel is veertig procent van het plezier.”

Menu
En dan: wat ligt er op het bord? We gaan uit van een driegangenmenu. Tante Willeke kiest voor gewokte spruiten met tamme kastanjes die ze zelf gevonden heeft. Het hoofdgerecht is een pokébowl zonder of met vis. De moeilijke eter moet van alles iets eten, maar komt met het toetje aan zijn trekken met een Charlottetaart met glutenvrije lange vingers en vegetarische gelatine.

Soerjoesing-Chin A Foeng moet wel even zuchten bij onze vraag: “Oeh, dat is een moeilijke opdracht, want je wil wel iedereen blij maken.” Zij kiest voor een menu met een gepureerde groentesoep van groenten die ze nog in huis heeft. Dan volgt een bolletje groentepuree met een kleurrijke groenteschotel met kaas uit de oven. Het dessert wordt een vlaai met rozijnen en kaneel voor de zoetekauw.

Bij VanHarte zijn tien vrijwilligers bezig een kerstdiner voor te bereiden voor zestig mensen. Vooraf een erwtensoep met mint, dan een rollade met pommes duchesse en groente, en toe een bavarois. Het geheim van goedkoop en lekker eten is volgens coördinator en kok Peter Heslinga “letten op de aanbiedingen van de versproducten en alles zelf maken.” Zo schillen de vrijwilligers zakken vol aardappels weg om daarna zelf de pommes duchesse te maken.

Chat GPT
Overigens vroegen we onze digitale kok ChatGPT ook wat we gaan eten. Die kwam met tomatensoep met basilicum, kipfilet -al dan niet vegetarisch- met groente uit de oven en als toetje een zelfgemaakte chocolademousse. De computer wenst ons: “Veel plezier met koken en geniet van je kerstfeest.”

Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×