Abdel heeft zijn eigen parfumerie
Op de zolder boven zijn winkel in de Leidse Haarlemmerstraat is Abdel, inmiddels 23, druk in de weer met flesjes, pipetjes en verstuivers. (Foto: Omroep West)

Abdel vluchtte uit Syrië en heeft nu zijn eigen parfumerie in Leiden

Op zijn achtste maakte hij al zijn eerste parfums en wist hij zeker: ik word later parfumeur. Maar toen de oorlog uitbrak in Syrië moest Abdel vluchten. In zijn eentje, nog maar 13 jaar, belandde hij na vele omzwervingen in Nederland. En maakte hij alsnog zijn droom waar: zijn eigen parfumerie Abdolito in Leiden.

Op de zolder boven zijn winkel in de Leidse Haarlemmerstraat is Abdel, inmiddels 23, druk in de weer met flesjes, pipetjes en verstuivers. Uit heel veel verschillende ingrediënten componeert hij zijn eigen geuren. “Vroeger in Syrië hadden we een buurman die parfumeur was”, vertelt hij. “Ik was altijd in zijn winkel te vinden. Ik wilde alles leren. Voor mij stond het vast: later word ik parfumeur”, vertelt Abdel enthousiast.

Oorlog
Maar toen de oorlog in Syrië uitbrak, moest Abdel vluchten. Zijn ouders waren bang dat hij het leger in zou moeten en hoopten dat hij een beter en veiliger leven zou op kunnen bouwen in Europa. Abdel was nog maar dertien, maar hij was maanden in zijn eentje onderweg. Hij wist Turkije te bereiken en ging daarna per boot naar Griekenland.

“We zaten met 66 mensen op een bootje van nog geen zes meter lang”, herinnert hij zich. “Midden in de nacht gingen we de zee op. En toen ineens, halverwege, ging de motor stuk. Er liep heel veel water in de boot, we moesten alles wat we bij ons hadden overboord gooien.”

“Urenlang lagen we zelf ook in zee. We hielden ons vast aan de boot. Overal waar ik keek, was water, alleen maar water. Ik denk er niet graag aan terug. Uiteindelijk heeft een Griekse boot ons gered”, gaat Abdel verder. Na een lange tocht, waarbij hij gearresteerd en weer vrijgelaten werd, op straat sliep, kwam Abdel uiteindelijk in Nederland terecht. Na een paar weken in Ter Apel ging hij naar Wageningen en van daaruit naar Den Haag. “Ik woonde met een paar andere jongens in een huis van Stichting Jeugdformaat. Zij hebben mij geholpen om mijn leven weer op te bouwen.”

Emata
Hij werkte bij verschillende bedrijven als parfumadviseur en in de gehandicaptenzorg. “Dat laatste doe ik nog steeds”, zegt hij. “Ik vind het heel fijn om iets te doen voor mensen die hulp nodig hebben.” Maar buiten dat werkt hij vooral verder aan zijn droom. “Ik wil mijn parfums verkopen over de hele wereld.” Zijn best verkopende parfum is Emata, vernoemd naar de stad waar hij is geboren. “Die geur staat voor mijn verleden, voor alle herinneringen die ik koester. Maar daarnaast heb ik ook een geur die Fiësta heet, ‘feest’, die staat voor mijn positieve kijk op de toekomst.”

“In Syrië vlogen soms de kogels om mijn oren, een raket stortte neer op tweehonderd meter van mijn huis. Nu ik hier veilig aan mijn toekomst kan werken, wil ik er alles aan doen om die zo mooi mogelijk te maken.”

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×