Leiden gaat de provincie vragen Boskalis geen Beaumix toe te laten passen bij de werkzaamheden aan de Europaweg. (Foto: Chris de Waard)

Leidse oproep aan provincie: Geen Beaumix op Leids grondgebied

Op verzoek van de Leidse Partij voor de Dieren gaat wethouder Ashley North de provincie Zuid-Holland oproepen om geen Beaumix toe te passen op Leids grondgebied. Beaumix wordt gebruikt in de wegenbouw en bestaat uit as van afvalverbrandingscentrales. “Maar daar zit nog allerlei niet verbrande troep in, zoals batterijen”, zegt fractievoorzitter Martine van Schaik van de PvdD.

Van Schaik wil niet dat Beaumix wordt toegepast op Leids grondgebied en nu Boskalis de aanbesteding heeft gewonnen voor de herinrichting van de Europaweg, maakte ze zich daar zorgen over. “Want Boskalis is de bedenker van Beaumix.” De aannemer noemt het vulmiddel zelf ‘circulair bouwmateriaal’, maar er is veel om te doen. Zo werd het toegepast bij de aanleg van de Tjalmaweg tussen Leiden en Katwijk. Die weg maakt net als de Europaweg deel uit van het project RijnlandRoute en Beaumix zorgde daar voor verontreiniging van het water. Dat is de afgelopen maanden daarom met vrachtwagens afgevoerd en nu wordt er een speciaal riool aangelegd om het naar de afvalwaterzuiveringsinstallatie in Katwijk te transporteren.

Plesmanlaan
Eerder maakten ook bewoners van de Lage Mors zich zorgen over de toepassing van Beaumix in Leiden. Bij de werkzaamheden aan het Plesmanlaantracé van de Leidse Ring Noord zou ook sprake zijn van het gebruik van het mogelijk giftige bouwmateriaal. Ook daar is Boskalis de aannemer die de klus gaat uitvoeren. Op vragen van Sleutelstad antwoordde een woordvoerder van de gemeente toen dat met de aannemer van het tracédeel Plesmanlaan is afgesproken geen Beaumix toe te passen in het project.

Menggranulaat
Dat geldt overigens ook elders in de stad. “Beaumix is voor zover bekend binnen onze projecten nooit toegepast. Onze voorkeur gaat uit naar menggranulaat, en dat is wat standaard wordt gevraagd en aangeboden”, liet de gemeente toen ook weten. “In algemene zin geven we aannemers dan de ruimte om met een vergelijkbaar product te komen mits dat aan dezelfde eisen op het gebied van duurzaamheid, kwaliteit en dergelijke voldoet.”

Onwenselijk
Wethouder Ashley North zegt ook dat Leiden Beaumix zelf nergens toepast. “Menggranulaat is een goed alternatief dat we daarom gebruiken.” Hij voegt eraan toe dat de gemeente Beaumix niet echt kan verbieden, omdat het niet gaat om een verboden materiaal. “Dit is een project van de provincie. We gaan wel aangeven dat we het gebruik van Beaumix onwenselijk vinden.”

Duurzaamheid Economie Leiden Beaumix


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×