Langs de Schipholweg worden 850 woningen gebouwd in vier torens. Ook komt er 19.000 vierkante meter ruimte voor kantoren en voorzieningen. (Impressies: Gemeente Leiden)

Schipholweg wordt woonwijk met 850 appartementen

Een aantal verouderde kantoorpanden aan de Schipholweg wordt gesloopt en maakt de komende jaren plaats voor ruim 850 woningen. Die komen in drie woontorens van zestig tot negentig meter hoog. Drie langs langs het spoor en één, de Maretoren, er tegenover.

De panden langs het spoor zijn de afgelopen jaren opgekocht door de combinatie Oudendal Groep en VORM die nu ook de ontwikkelingen in het gebied gaan uitvoeren. Voor de Maretoren aan de kant van de Parmentierweg tekenen UDP uit Laren en de Amsterdamse Citystone Group. De komende weken ligt het zogenoemde ontwerpbestemmingsplan voor de nieuwbouwprojecten ter inzage en dat betekent dat iedereen er nu iets van kan vinden.

Woonwijk
De nieuwbouw aan weerszijden van de Schipholweg gaat het karakter van het gebied flink veranderen. Nu gaat doorgaans rond 17.00 uur het licht uit in het gebied, maar door de toekomstige invulling als woonwijk is er over een aantal jaren veel meer levendigheid langs dit deel van de Leidse Ring Noord. Net als dichterbij het station, komen hier ook kantoor- en woontorens bovenop een plint. Zo wordt brede onderbouw genoemd. In die plint komt ook hier ruimte voor bedrijvigheid en voorzieningen. Parkeren wordt inpandig opgelost.

Wethouder Julius Terpstra in gesprek met verslaggever Robbert Beurse.

Maretoren
Aan de kant van de Parmentierweg komt de nieuwbouw tegenover de nieuwe brandweerkazerne. De bestaande bebouwing gaat tegen de vlakte en op die plek komt een combinatie van woningen en kantoren. In deze Maretoren komen ruim tweehonderd woningen. Dat wordt een mix van sociale en middeldure huur en appartementen in de vrije sector. Daarnaast is dan plek voor circa 6.000 vierkante meter kantoorruimte en voorzieningen zoals horeca.

Spoorzijde
Lange het spoor worden alle gebouwen gesloopt tussen het Mondriaangebouw van Achmea en de brandweerkazerne. Ook op deze plek komt één groot nieuw gebouw bestaande uit een lange plint met daar bovenop drie woontorens. Hier gaat het om ruim zeshonderd sociale en middeldure appartementen langs het spoor en rond de 13.000 vierkante meter kantoorruimte en voorzieningen zoals horeca.

Ten minste 35 procent van de huurappartementen valt in de sociale sector. De rest wordt middeldure huur of koop. Voor een van de woontorens geldt een percentage van 30 procent sociale huur, omdat de afspraken voor die toren in de vorige collegeperiode werden gemaakt toen nog een lager percentage gold.

  • De nieuwbouw langs het spoor
    De nieuwbouw langs het spoor
  • De nieuwbouw langs het spoor
    De nieuwbouw langs het spoor
  • De Maretoren
    De Maretoren
  • De Maretoren
    De Maretoren
Leiden Maatschappij Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×