(Foto: Diantha Flowers)

Diantha Flowers uit Zoeterwoude sluit deuren: 'Heb elke dag pijn'

Lichamelijke klachten dwingen bloemist Diana Koene om na bijna tien jaar te stoppen met haar winkel Diantha Flowers in Zoeterwoude-Dorp. Vanaf 3 januari begint de uitverkoop en daarna gaan de deuren permanent dicht. Hoewel de winkel op de Kerklaan sluit, verdwijnt Diantha Flowers niet helemaal.

Koene speelt al langer met de gedachte haar winkel te sluiten. Ze heeft al jaren fibromyalgie, een aandoening waarbij je langdurige pijn hebt in je spieren en bindweefstel, en krijgt daar steeds meer last van. “Begin december had ik zo’n pijn dat ik heb besloten dat ik stop met de winkel”, zegt de bloemist.

“Iedereen ervaart fibromyalgie anders, voor mij betekent de aandoening dat de zenuwen in mijn spieren geïrriteerd raken. Nu heb ik het bijvoorbeeld in een spier in mijn bil en dan doet die spier niet meer mee. Het is vergelijkbaar met erge spierpijn dat voor een week of twee niet weg gaat. Als ik over mijn grenzen heen ga, schiet de pijn ook naar een andere plek.”

Kistje
In de november viel Koene door vermoeidheid over een kistje en sindsdien heeft ze elke dag pijn. “Door de val en de fybromyalgie herstelt mijn lichaam ook langzamer, wat het zwaar maakt. Ik heb het heel lang volgehouden. Mijn hoofd wil ondernemen maar mijn lichaam niet meer. De klanten zagen het ook, ik liep mank in de winkel en mensen moesten voor mij bukken.”

Ook van de zomer kwam het sluiten van de winkel al ter spraken. “Als ik naar mijn lichaam had geluisterd had ik in de zomer al moeten stoppen”, vertelt Koene. Toen heeft ze wel al besloten alleen nog voorgemaakte boeketten te verkopen. Nu gaan de deuren wel echt dicht, maar dat is bij de bloemist nog niet helemaal binnen gekomen. “ Vorige week was ik nog bezig met de kerst, nu ben ik bezig met hoe ik mijn winkel leeg ga krijgen. Pas als de winkel leeg is en de sleutel is afgegeven, ga ik echt voelen wat het met mij doet.”

Online zijdebloemist
Hoewel de winkel gaat sluiten, blijft Koene toch aan de slag als bloemist. Nadat de deuren in januari zijn gesloten, gaat ze vanuit huis verder als online zijdebloemist. Dan kunnen grotere hoeveelheden aan zijdebloemen worden besteld voor bijvoorbeeld verenigingen, feesten en andere evenementen. Diantha Flowers verdwijnt dus niet helemaal.

Economie Zoeterwoude


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×