In Leiden viel vooral het grote aantal voertuigbranden op. Hier ging een auto in de Marijkestraat verloren. (Foto: Regio15)

Jaarwisseling in onze regio vooral feestelijk verlopen, wel veel voertuigbranden

De jaarwisseling is in de Leidse regio en Wassenaar op een aantal incidenten na vrij rustig verlopen. Vooral het grote aantal voertuigbranden in Leiden viel op. “En ik baal er echt heel erg van dat enkele bushokjes compleet gesloopt zijn”, zegt de Leidse burgemeester Peter van der Velden. Hij maakt zich ook zorgen over het vele zware, vaak illegale, vuurwerk dat is afgestoken. “We hebben gisteravond in het centrum van Leiden nog een pakket Cobra’s in beslag genomen.” Elders in het land verliep de overgang naar 2024 wel met veel incidenten.

Van der Velden ging gisteren als voorbereiding op de jaarwisseling naar de briefing van de politie en de boa’s. “Daarna ben ik nog even mee op pad geweest. Naar de Mors en de Kooi. Daar zijn we ook nog bij de moskee geweest. Maar daarna ben ik huiswaarts gegaan. Die mensen moeten zich vooral op hun echte taken concentreren en anders loop je misschien toch in de weg.”

Verreweg het belangrijkste dat de Leidse burgemeester over de jaarwisseling in de regio wil melden, is het feit dat er geen hulpverleners gewond zijn geraakt. “Daar ben ik echt heel blij mee. Maar wat me wel verdrietig maakt, is het feit dat onze mensen ongekend veel inspanning moeten leveren tijdens de oud- en nieuwviering, terwijl je hun ook gewoon een fijne jaarwisseling zou willen wensen met hun familie. Dus alle waardering voor de mensen die de mensen die het echte werk gedaan hebben.”

Vuurwerkverbod
Een vuurwerkverbod zoals Leiden dat nastreeft, is het beste te handhaven als het landelijk wordt ingevoerd. “Als de politie al dagen van tevoren aangeeft dat een geslaagde jaarwisseling onrealistisch is, dan vind ik dat wel zorgelijk. Maar zo’n verbod lijkt met de nieuwe politieke werkelijkheid verder weg dan ooit.”

Ordelijk en nat
Van der Velden’s collega Leendert de Lange had helemaal een kalme jaarwisseling. “Het is rustig, ordelijk en nat verlopen”, vertelt de burgemeester van Wassenaar. “En nu ga ik naar de Nieuwjaarsduik bij de Wassenaarse Slag.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Sleutelstad (@sleutelstad)

Haaglanden
In Wassenaar, die gemeente valt niet onder de veiligheidsregio Hollands-Midden maar onder Haaglanden, ging burgemeester De Lange ook met de hulpdiensten op pad. “Ik ben vannacht mee geweest met de politie en de brandweer en kon zo met eigen ogen zien dat de jaarwisseling in Wassenaar rustig, ordelijk en nat is verlopen. In het Kerkehout is de buurt gezellig samengekomen bij een goed georganiseerd vreugdevuur door de wijk.” Volgens de burgemeester is Wassenaar dus goed begonnen aan het nieuwe jaar. “Met dank aan de inzet van alle hulpdiensten.”

Vernielingen
In Leiden en de omliggende gemeenten verliep de jaarwisseling zonder echt grote incidenten. Wel werden er ook nu weer de nodige vernielingen aangericht. Met name in Leiden zelf. Daar werden niet alleen enkele bushokjes gesloopt, maar gingen ook negen voertuigen in vlammen op. Vier personenauto’s, twee scooters en ook nog een motorfiets. “En in de vuurwerkvrije zones hebben onze handhavers ook nog 134 kilo vuurwerk in beslag genomen”, vult burgemeester Van der Velden zijn lijstje nog aan. “Want we wilde echt laten zien dat we er in die gebieden waren, ook al vergt dat veel van de handhaving.”

https://twitter.com/EmileJaensch/status/1741760073452405112

Slachtoffers
Gewonden zijn er ook deze jaarwisseling gevallen. Niet onder hulpverleners, maar wel onder het publiek. Zo werden elf personen in ziekenhuizen behandeld voor letsel dat met vuurwerk te maken had. Acht mensen raakten gewond bij vechtpartijen en zes mensen hadden zoveel te veel gedronken dat ze daarom behandeld moesten worden. Een gewonde viel in het verkeer.

Regio Leiden
De brandweer kreeg 37 meldingen waarvan 30 in verband met buitenbranden. De meeste buitenbranden zijn door de ’treintjes’ snel geblust en opgeruimd. Die treintjes zijn een jaar of vijftien geleden in Leiden ingevoerd en bestaan uit wagens van politie, brandweer en gemeente. Ze rijden door de stad en grijpen bij overlast door vreugdevuren snel in. De politie meldt  27 incidenten die een relatie hebben met de jaarwisseling. In Leiderdorp bleef het aantal meldingen voor de brandweer beperkt tot twee en voor de politie tot vijf. Oegstgeest deed het helemaal zonder inzet van de hulpdiensten en in Zoeterwoude moest alleen de politie drie keer aan de bak.

In Voorschoten bleef het ook rustig op straat. Wel ontstond daar rond 1.45 uur brand bij pizzeria La Sicilia aan de Lord Baden Powellweg. Die kon door de brandweer snel worden geblust. (Foto: Regio15)

Leiden Leiderdorp Maatschappij Oegstgeest Regio Voorschoten Wassenaar Zoeterwoude


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×