De Grachtwacht poseert met hun opgeviste buit. (Foto: De Grachtwacht)

Grachtwacht verbetert kurkenrecord: 'Jammer als er niet wordt opgeruimd'

De Grachtwacht heeft op de eerste dag van het nieuwe jaar een record gevestigd. Ze visten 105 kurken uit het water van de Leidse grachten. Dat zijn er meer dan vorig jaar. Geen feestelijk record. De vrijwilligers zien liever dat er steeds minder afval in het water terecht komt.

Een ploeg van dertien vrijwilligers trok maandagmiddag ten strijde. “Alle kano’s voeren mee, evenals de onderzoeksboot, en dan ruimden er ook nog vrijwilligers op vanaf de kade. In totaal werden ruim 25 zakken aan afval uit het water gevist”, vertelt Auke-Florian Hiemstra, een van de initiatiefnemers van De Grachtwacht.

Vorig jaar visten varende vrijwilligers 99 kurken uit de gracht dit jaar waren het er dus zes meer. “Fijn dat er goed op het nieuwe jaar is geproost, maar natuurlijk wel jammer als er niet wordt opgeruimd”, zegt Hiemstra hierover.

De Grachtwacht is blij dat er dit jaar geen drijvende onontplofte cobra’s in het water zijn aangetroffen. Dit illegale vuurwerk wordt in water onstabiel en spontaan kan ontploffen. “Wel hebben we veel plastic confetti, plastic glazen om mee te proosten, champagneflessen en kerstballen gevonden. En daarnaast het ‘gebruikelijke’ marktafval. Zo vonden we weer meer dan tien grote piepschuimen bakken in het water, afkomstig van de viskramen op de markt. De markt is een project waar we al jaren mee bezig zijn, en in dit dossier zullen we komend jaar verder onze tanden gaan zetten”, belooft mede-oprichter van De Grachtwacht, Liselotte Rambonnet.

Traditioneel is de ‘vondst van de week’ te bewonderen in de ramen van het brughuisje op de Marebrug. Deze week zijn dat de 105 opgeviste kurken.


Liselotte Rambonnet vertelt in De avond van Sleutelstad over het record.

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×