De Voorschotense burgemeester Nadine Stekerdink kijkt uit naar een grootste viering van honderd jaar Voorschotense Paardendagen. (Foto/video: Brigit Disseldorp)

Burgemeesters Leiden, Leiderdorp en Voorschoten blikken terug en kijken vooruit

De eerste dagen van het nieuwe jaar zijn voor veel mensen een periode van terugblikken en vooruitkijken. Dat geldt ook voor de burgemeesters in onze regio. Burgemeesters Tjarda Struik, Nadine Stemerdink en Peter van der Velden delen hun hoogtepunten van afgelopen jaar en kijken vooruit naar 2024.

“Terugkijken is voor mij lastig. Niet alleen omdat ik bijna blind ben, maar ook omdat ik pas sinds half november burgemeester ben”, grapt de kersverse burgemeester van Leiderdorp, Tjarda Struik. Ze maakt zich zorgen over de financiële situatie van een groep Leiderdorpers. “Niet iedereen redt het zomaar. Dat kunnen we alleen oplossen door er voor elkaar te zijn”, zegt Struik. Ze bedoelt hiermee dat de gemeente niet alleen inwoners met een kleine beurs moet bijstaan, maar ook de rest van Leiderdorp. “En dat lukt. Want ik heb in de korte tijd dat ik burgemeester ben al gemerkt dat hier een betrokken gemeenschap woont die naar elkaar omkijkt.”

Voorschoten
Voor Voorschoten is 2023 onlosmakelijk verbonden met het treinongeluk dat er plaatsvond. “Hierbij is een machinist om het leven gekomen en raakten tientallen mensen gewond. Grote complimenten aan de hulpdiensten maar ook omwonenden en anderen die direct hulp hebben geboden”, zegt Stemerdink.

Eind juli 2024 bestaat de kortebaandraverij honderd jaar. “Voorschoten en paarden zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Denk maar aan de Paardendagen die jaarlijks duizenden bezoekers trekken. Dat jubileum gaan we groots vieren”, belooft de burgemeester. In de zomer gaat de Corbulotunnel, die onder Voorschoten doorloopt, open en wordt de Rijnlandroute in gebruik genomen.

Leiden
Ook waarnemend burgemeester Peter van der Velden is pas net gestart. “Het afgelopen jaar was vooral bijzonder, omdat burgemeester Henri Lenferink na twintig jaar weg ging. Hij heeft in die periode veel bereikt voor de stad”, noemt hij. In 2024 zal Leiden, nog meer dan nu, de samenwerking in de regio op moeten zoeken. “Ik denk dat het in het belang van Leiden en de omliggende gemeenten is als er gekeken wordt hoe er nog meer kan worden samengewerkt. Denk bijvoorbeeld aan de bouw van betaalbare woningen, dat kunnen we niet alleen. Ook in het Leiden Bio Science Park liggen enorm veel kansen die we in de regio kunnen benutten”, zegt Van der Velden.

Leiden Leiderdorp Politiek Voorschoten


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×