(Foto: Stichting ‘Spuit 41’ Voorschoten)

Brandweermuseum Voorschoten klaar voor jubileumjaar

2024 wordt een jubileumjaar voor het Brandweermuseum Voorschoten, want er is wat te vieren. De stichting Spuit41 heeft de gelijknamige oude brandweerwagen uit 1935 dan vijftien jaar in bezit en bestaat zelf dan ook vijftien jaar. Dat wordt op respectievelijk 1 en 24 september gevierd. Het brandweermuseum bestaat op 1 juni ook alweer vijf jaar.

Het Brandweermuseum heeft een druk jaar achter de rug. Het museum, dat gedraaid wordt door vrijwilligers van Stichting Spuit 41, was het afgelopen jaar 14 keer open. Van de instapritten in de vakantie werd veel gebruik gemaakt en ook Brandweerman Sam kreeg de nodige aandacht. Maar er gebeurde veel meer.

Bijzonder was de uitvaart van Piet van Veen. Hij werd met de oude brandweerauto ‘Spuit 41’ van zijn laatste woonadres naar zijn laatste rustplaats gebracht. Dat heeft veel indruk gemaakt op de vrijwilligers. De kinderpartijtjes, acht stuks, waren heel gezellig en zijn ook dit jaar weer te boeken. Het bezoek van scholen en BSO’s is toegenomen. “Dat is goed om te zien, want preventie begint al vroeg”, zegt Jos van den Berg  van de stichting ‘Spuit 41’ Voorschoten. “Veel kinderen wisten al aardig wat over brand en het blussen er van te vertellen. ” Ook twee Sinterklazen moesten afgelopen jaar geholpen worden, omdat de Pieten echt de weg kwijt waren.

De door de Oranjevereniging opgezette Koningsdagexpeditie in het Berkhoutpark was voor het tweede jaar zeer geslaagd. Met meer kinderen en meer spelletjes dan vorig jaar. De SAR-dag (Search and Rescue) in Katwijk werd goed bezocht en daar hebben ook de Voorschotense vrijwilligers zich laten zien. De oldtimerdagen in Zoetermeer en in Voorschoten zijn druk bezocht. Aan aandacht dus geen gebrek. Ook het veertigjarig bestaan van de SHB Den Haag aan het Valkenburgse Meer was een succes.

Een bijzondere trouwerij was er in Hoofddorp. Een Nederlandse vrouw gaf een Amerikaanse brandweervrouw het JA-woord in bijzijn van hun vriendinnen. Spuit 41 was erbij. De 112-dag op de IJsbaan was even spannend. Wie komen er en hoeveel? Dat hebben de vrijwilligers geweten. Al voor aanvang stonden de bezoekers te dringen achter de hekken en dat hield niet op. Alle hulpdiensten waren blij met zoveel aandacht.

Tijdens Halloween had de brandweer de kazerne omgebouwd tot Scare Zone. De stichting ‘Spuit 41’ was daar een onderdeeltje van. Het was kort, maar hevig. Ook hier stonden rijen ouders met kinderen die graag naar binnen wilden om te griezelen.

De 112-dag voor dit jaar staat ook al gepland en is op zaterdag 24 augustus, de laatste zaterdag van de zomervakantie. Een bijzonder evenement dat de vrijwilligers graag willen organiseren is een dag voor inwoners met een visuele beperking. Dus wie iemand kent met een visuele beperking of er zelf een heeft, kan zich voor 1 februari aanmelden.

Zaterdag 13 januari is het brandweermuseum weer open van 10.00 tot 12.00 uur. Het museum is gevestigd achter de brandweerkazerne aan het Burg. Van der Haarplein, de ingang is aan de Zwaluwweg.

Cultuur Voorschoten


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×