Nu ligt er nog water maar ijsmeester Adri Hendriks hoopt dat er donderdag een acht centimeter dikke ijslaag is. (Foto: Marjolein Altena)

Landijsbaan Voorschoten wellicht donderdag al open

Het gaat vriezen, hard vriezen en dan is ijsmeester Adri Hendriks de belangrijkste man in Voorschoten. Want vriest het hard genoeg zodat de landijsbaan aan de Anthoni van Leeuwenhoekkade open gaat? “Als de voorspellingen uitkomen, denk ik dat we donderdag open kunnen, haal de schaatsen maar alvast uit het vet”, adviseert Hendriks.

In het noorden en oosten is het al weken berekoud en nu de wind draait, krijgt Nederland daar een staartje van mee. De landijsbaan is helemaal klaar voor de vorst. In november werd er al 5 miljoen liter water op het weiland gespoten. “Dat is inmiddels wel iets minder”, gaat Hendriks verder. “Het water stond zo hoog dat de overstort het niet meer aan kon. Afgelopen week heb ik 250.000 liter laten weglopen in de Vliet. Maar er staat nog steeds zo’n twintig centimeter water en willen we kunnen schaatsen dan moet er zeker acht centimeter ijs komen. Pas dan is er een schaatsvloer die de schaatsers houdt. Als we een andere, harde ondergrond zou liggen, bijvoorbeeld een skeelerlaan, is drie centimeter al genoeg want dat gaat natuurlijk veel sneller. Daarom kunnen banen zoals in Warmond al na een paar dagen open en wij nog niet.”

Marjolein Altena in gesprek met ijsmeester Adri Hendriks over de mogelijke opening van de ijsbaan in Voorschoten.

Maar de temperaturen komen, volgens de voorspellingen, overdag wel boven nul. “Dat maakt niet uit, vaak is dat maar een paar uur en dat heeft weinig invloed op het ijs. Het grootste deel van de dag blijft het namelijk vriezen.”

Ganzen
En dan is er nog aan ander probleem: de honderden ganzen die zich prima vermaken in het water op het weiland. “Zodra het vriest gaan we die verjagen met geluid. Daarvoor gebruiken we startapparatuur met twee planken die we tegen elkaar slaan. Dat vinden ze niet leuk en als de hele groep dan gaat vliegen, maakt dat nog meer herrie. Zodra er ijs ligt zoeken ze ergens anders open water.”

Pluimen
En zoals bekend houdt Hendriks de pluimen van het KNMI nauwlettend in de gaten. “Als je die pluimen ziet en het zit een beetje mee,  kan het wellicht wel twee weken vriezen”, zegt hij optimistisch. “Maar dat is koffiedik kijken. Het weer kun je nou eenmaal niet veranderen.”

Hendriks neemt donderdagochtend overigens pas een definitief besluit. “Gaan we open, dan staat dat op de website van de ijsclub en onze facebookpagina. Het draaiboek is aangepast, de vrijwilligers staan op scherp, wij zijn er klaar voor!”

Nieuwe leden
Het gaat overigens heel goed met de Voorschotense IJsclub. Sinds kort trainen de leden in de fonkelnieuwe ijshal aan de Voorschoterweg in Leiden. En ook de zomeractiviteiten op het weiland bij het clubhuis leveren op. De club mocht de afgelopen tijd vijftig nieuwe jeugdleden en dertig seniorenleden verwelkomen. Wensen zijn er nog steeds, zo blijft het bestuur strijden voor een skeelerbaan op het weiland. Het draagvlak is er maar de politiek heeft het definitieve besluit nog uitgesteld, er moet eerst een sportaccommodatiebeleid komen. Daarnaast is de ijsbaan één van de locaties die onderzocht wordt voor flexwoningen. Een skeeler- en schaatsbaan blijft dan tot de mogelijkheden behoren. De resultaten van het onderzoek worden in de loop van dit jaar bekend.

Sport Voorschoten


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×