In 2017 had het Taalmuseum een wereldprimeur: een muurgedicht in gebarentaal. (Archieffoto: Sleutelstad)

Taalmuseum stopt uit geldgebrek

Het Taalmuseum in Leiden houdt op te bestaan. Dat maakte directeur Fresco Sam-Sin zaterdag bekend in het NPO Radio 1-programma De Taalstaat. Het museum heeft hiertoe moeten besluiten door geldproblemen.

De Universiteit Leiden en de gemeente Leiden lanceerden het museum in 2016 om de kennis te vergroten over de impact van taal op de maatschappij. Het museum organiseerde reizende tentoonstellingen in het land om de aandacht te vestigen op de taal en de betekenis en invloed daarvan.

Directeur Sam-Sin zegt dat het ‘pijn doet’ om het besluit te nemen. “We zitten in een tijd waarbij we het met zijn allen de hele tijd over taal hebben”, zegt hij teleurgesteld. Hij doet wel een oproep aan elke grote erfgoedinstelling of gemeente om zelf tijd en energie te gaan steken in exposities over taal.

Smartlappen
“Kijk naar je collecties en verzin iets dat te maken heeft met taal”, is zijn oproep. “Een gemeentehuis kan iets doen met ambtelijk taalgebruik. Een ziekenhuis kan een expositie doen over doktershandschriften. Een concertzaal over smartlappen. Er zijn zoveel mogelijkheden.”

Cultuur Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×